Utklippstavlen i Windows 10

Når du kopierer noe i Windows 10, blir det liggende på utklippstavlen til du fjerner det. 

Slik rydder du i utklippstavlen i Windows 10

Bor dere flere under samme tak og deler pc, kan andre ved et uhell sette inn bilder eller tekst du har kopiert. Her viser vi hvordan du rydder på utklippstavlen etter at du er ferdig med å bruke pc-en.

20. juni 2020 av Henning Dadkhah Rasmussen


Alle pc-brukere kjenner funksjonene CTRL + C og CTRL + V, snarveiene for å kopiere tekst og bilder og lime det inn et annet sted.

Selv om funksjonen er smart, nærmest uunnværlig, kan den også avsløre ting om deg. I hvert fall hvis du deler pc med noen.

Det siste du har kopiert blir og limt inn, blir nemlig liggende på utklippstavlen i Windows og blir først slettet når du tar en omstart eller slår av pc-en.

Hvis andre bruker pc-en i mellomtiden og vil bruke funksjonen CTRL + V (sett inn), kan de komme til å sette inn dine data. Det er ikke heldig hvis du for eksempel har kopiert bilder eller noe annet i forbindelse med en fødselsdag i familien.

Slettefunksjonen som snek seg inn

Som med mange andre Windows-funksjoner, kom muligheten til å tømme utklippstavlen ganske ubemerket med den andre store oppdateringen i 2018. 

Med denne funksjonen, som du finner under innstillinger i Windows 10, kan du slette informasjon på utklippstavlen uten å måtte starte maskinen på nytt eller installere et tredjepartsprogram for å gjøre det.

> Les mer om Windows 10 her

Slik tømmer du utklippstavlen 

Det er ganske enkelt å slette data på utklippstavlen etter at du er ferdig med å bruke den. Det er smart å gjøre dette til en vane hver gang du forlater pc-en.

Følg disse trinnene:

Utklippstavlen i Windows 10
Trinn 1:

Høyreklikk på startknappen i Windows og velg System.

Utklippstavlen i Windows 10
Trinn 2:

I menyen på venstre side klikker du på utklippstavlen. Deretter velger du Fjern utklippsdata, som legger nesten nederst på høyre side.

Slett alle spor fra pc-en

I Komputer for alle nummer 10/2020 kan du lese om hvordan du sletter alle spor fra pc-en. 

Du legger nemlig igjen mengder med informasjon om hva du foretatt deg hver gang du bruker pc-en, men med et nytt program fra Fordelssonen kan du slette alle spor.

Les artikkelen i Fordelssonen (krever innlogging)

Kanskje du er interessert i...