Windows 10

Slik starter du Windows 10 i sikkermodus

Du kan fortsatt bruke sikkermodus i Windows 10 hvis pc-en ikke starter som den skal. Her ser du hvordan.

1. oktober 2018

Windows 10 starter raskere enn tidligere Windows-versjoner, og det betyr at noen funksjoner dessverre er fjernet fra oppstarten.

Tidligere trykket du F8 når pc-en startet for å komme til for eksempel sikkermodus. Nå må du velge sikkermodus før du slår av pc-en.

Sikkermodus starter Windows med et minimum av drivere.

Hva vil det si å starte Windows 10 i sikkermodus?

Sikkermodus betyr at systemet starter ved hjelp av bestemte filer og drivere i en standardmodus som gjør det lettere å finne feil og løse andre problemer. Hvis du ikke bruker sikkermodus, vil du ikke få vite om det er standardinnstillingene eller de grunnleggende driverne som forårsaker problemene.

Det finnes to versjoner av sikkermodus: Sikkermodus og Sikkermodus med nettverkstilkobling.

De er ganske like, men Sikkermodus med nettverkstilkobling inkluderer nettverksdriverne og de tjenestene du trenger for å få tilgang til internett og andre datamaskiner på nettverket.

Reparer eller gjenopprett

Med sikkermodus kan du komme inn i Windows og for eksempel avinstallere et program eller en driver som gjør at pc-en ikke starter som den skal.

I Windows 10 finnes forskjellige diagnoseverktøy samlet under Avansert oppstart. Her kan du blant annet velge å reparere startfilene eller gjenopprette Windows 10 til et tidligere gjenopprettingspunkt.

For å få tilgang til Avansert oppstart må du gjøre dette:

1: Klikk på startknappen i Windows 10 og velg Innstillinger.

2: Klikk på Oppdatering og sikkerhet.

3: Velg Gjenoppretting i menyen til venstre.

4: Klikk på Start på nytt nå under Avansert oppstart.

> Les mer om Windows 10

Ta sikkerhetskopier slik at du unngår å miste data

Har du behov for å starte i sikkermodus, er det vanligvis et tegn på at pc-en ikke er i toppform. Da kan det være en god idé å sikkerhetskopiere alle viktig data.

I Komputer for alles Fordelssone finner du over 300 sikre programmer, inkludert en sikkerhetspakke som holder pc-en i toppform og sikrer den mot hackere og skadevare.

Som abonnent på Komputer for alle får du dessuten 50 GB gratis lagringsplass hos Keepit som du kan bruke til å sikkerhetskopiere viktige filer.

Du kan få tilgang til alle programmene i Fordelssonen for kun kroner 29,-. Her kan du se de forskjellige abonnementstilbudene. 

Kanskje du er interessert i...