Slik tilbakestiller du Windows

Det har blitt mye lettere å tilbakestille Windows.

Slik tilbakestiller du Windows

Her viser vi trinn for trinn hvordan du tilbakestiller Windows og hva du skal svare på spørsmålene som Microsoft stiller i løpet av prosessen.

14. mai 2022 av Steffen Nielsen

I denne guiden viser vi metoden som overskriver filene og programmene dine, og som gir deg et helt nytt Windows. Nylig har Microsoft gjort denne prosessen lettere ved at du ganske enkelt laster ned Windows fra nettet.

Vær oppmerksom på at metoden krever en del forberedelser og etterarbeid.

Disse tingene kan du lese om i artikkelen «Gi nytt liv til en halvtreg pc» i Komputer for alle nummer 9/2022.

> Du kan lese artikkelen i Fordelssonen her 

I gjennomgangen under går vi ut fra at du har gjort de nødvendige forberedelsene.


Slik tilbakestiller du Windows 

 1. Skriv Tilbakestill i Windows-søkefeltet. Klikk på søkeresultatet Tilbakestill PCen.
 2. I innstillingsvinduet klikker du på Kom i gang.
 3. I neste vindu velger du Fjern alt. Det er den grundigste tilbakestillingen, som også fjerner filene og programmene.
 4. Deretter velger du Skynedlasting. Det er den nyeste metoden, der en helt ny Windows-versjon lastes ned fra nettet.
 5. Gå til Endre innstillinger.
 6. Her setter du skyveknappen på Nei ved Rense data hvis du skal bruke pc-en etterpå. Hvis du skal selge den, kan du velge Ja for en grundigere sletting av data. Sørg også for at den andre skyveknappen er satt til Nei, bare Windows-stasjonen. Dermed beholder du filene på de andre stasjonene. Knappen ved Laste ned Windows skal stå på Ja. Klikk på Bekreft.
 7. Klikk på Neste.
 8. Det går et par minutter mens Windows gjør seg klar. Hvis det er lite plass på maskinen, får du beskjed om det og må rydde før du går videre. Klikk på Tilbakestill.
 9. Nå kan du laste ned Windows fra nettet. Det tar litt tid. På et tidspunkt starter Windows på nytt, og du ser dette vinduet. Velg Norge fulgt av Neste.
 10. Etter at du har svart på et par andre spørsmål og er logget inn på det trådløse nettet, må du logge inn på Microsoft-kontoen. Oppgi brukernavn og klikk på Neste.
 11. I neste vindu skriver du passordet og klikker på Neste.
 12. Deretter må du velge en pinkode og ta stilling til en rekke personvern- innstillinger.
 13. Skriv inn e-postadressen som du bruker til å logge deg inn på Microsoft-kontoen (og dermed på Windows). Klikk på Neste.
 14. Skriv passordet og klikk på Neste.
 15. Du må du skrive inn passordet til det trådløse nettverket og deretter klikke på Neste. OBS. Dette punktet kan stå et annet sted i prosessen på maskinen din.
 16. I det neste vinduet skal du klikke på Opprett pinkode.
 17. Pinkoden er en 4-sifret kode som du bruker til å logge raskt inn på pc-en. Skriv den inn og gjenta koden under. Klikk på OK
 18. Nå skal du velge om du vil bruke talegjenkjenning. Verktøyet støttes ikke på norsk, så du må velge Ikke bruk nettbasert talegjenkjenning og Godkjenn.
 19. Deretter må du velge om Microsoft skal hjelpe deg å finne pc-en hvis den blir borte. Den betyr at Microsoft vet hvor den er. Gjør valget ditt og klikk på Godkjenn.
 20. Nå skal du velge om du vil sende diagnosedata til Microsoft hvis pc-en får problemer. Det kan du godt gjøre. Velg og klikk på Godkjenn.
 21. Microsoft vil gjøre det lettere for deg å skrive ved å komme med forslag. Det betyr at det du skriver blir sendt anonymt til Microsoft. Velg og klikk på Godkjenn.
 22. Du må nå si ja eller nei til annonse-id, som Microsoft bruker til å sende deg relevante annonser. Gjør et valg og klikk på Godkjenn.
 23. Nå fortsetter Windows med installeringen, og det tar gjerne litt tid.
 24. Microsoft vil kanskje tilby deg en måneds prøveversjon av kontortjenesten Microsoft 365. Velg Nei takk eller Prøv det gratis.
 25. Nå må du vente noen minutter igjen, men til slutt åpnes det nye skrivebordet på den duggfriske maskinen – som nå er klar til bruk.

Start Windows forfra

Når pc-en er tilbakestilt, kan du starte Windows helt forfra. Det betyr at du må installere programmer og gjøre innstillinger du trenger for å komme i gang igjen.

Det er en del ting i denne prosessen som det er greit å vite om og huske på. Det har vi skrevet om i Komputer for alle nummer 9/2022. 

> Du kan lese alt i artikkelen «Gi nytt liv til en halvtreg pc» i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...