Du kjenner sikkert denne startmenyen, men vet du at den kan utvides?

Du kjenner sikkert denne startmenyen, men vet du at den kan utvides?

© Shutterstock

Smart tips: Lag en snarvei til viktige innstillinger

Den klassiske startmenyen i Windows er velkjent for du fleste, men visste du at det også finnes en skjult meny under Windows-logoen nederst i venstre hjørne?

Et klikk med den høyre museknappen i stedet for den venstre er alt som skal til for å åpne den skjulte startmenyen i Windows. Før markøren til Windows-logoen nederst i venstre hjørne og klikk på høyre museknapp, og vips, så får du en ny startmeny.

Med denne slipper du å klikke deg gjennom mengder av menyer for å finne viktige Windows-innstillinger. Du kan for eksempel lage en snarvei til Enhetsbehandling, der du kan oppdatere drivere til trådløse tastaturer eller mus.

Det er også snarveien til Strømalternativer, som hjelper deg å få lengre batteritid, og PowerShell, tidligere Ledetekst, der du kan gjøre endringer i dypere deler av operativsystemet.

Les mer om Windows 10 her

En rask snarvei i Windows 10

Vil du være enda mer effektiv, kan du trykke på "Windows-tasten" og "X" samtidig. Da åpner du menyen uten museklikk. Dette er også grunnen til at menyen populært blir kalt Win+X-menyen.

Menyen inneholder mange viktige verktøy som du kanskje ikke har behov for hver dag, men som er nyttige å kjenne til hvis du får problemer med operativsystemet.

Skreddersy Windows 10-menyen

Det er mulig å tilpasse menyen ved å legge til innstillinger du bruker mye, fjerne dem som ikke brukes så ofte og stokke om på rekkefølgen. Det gjør du med det smarte programmet Win+X Editor. I Komputer for Alle nummer 6/2018 kan du lese en veiledning til programmet, der vi viser hvordan du tilpasser menyen for å få den akkurat som du vil.

Tegner du et abonnement nå, kan du lese artikkelen og de ti siste utgavene av bladet med det samme på mobilen eller nettbrettet med appen Wype.

Som abonnent får du også tilgang til Fordelssonen som inneholder over 300 testede og gode pc-programmer.

I Fordelssonen finner du også en kobling til Win+X Editor samt guiden fra bladet (kun for abonnenter). 

Kanskje du er interessert i...