Krasjmelding i Windows 10

Har du fått blåskjerm i Windows? Vi ser nærmere på problemet – og på feilene du kan oppleve.

Stop code: Derfor får du blåskjerm i Windows

De fleste Windows-brukere har en eller annen gang møtt en blå skjerm i Windows med teksten "Stop code" – altså en krasjmelding. Men hvorfor dukker den opp, og hva kan du gjøre med saken?

15. oktober 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

Blå skjerm med feilmelding i Windows – også kalt BSoD eller Blue Screen of Death – er for de fleste like kjent som det firefargede Windows-flagget.

I Windows 10 skjer det heldigvis sjelden, men det kan fortsatt forekomme. 

Hvorfor får jeg krasjmelding når jeg oppdaterer Windows?

Teksten på skjermen er en teknisk beskrivelse og viser ordene "Stop code". Det er en kode som kan hjelpe til med å identifisere problemet hvis du for eksempel kontakter brukerstøtte eller søker etter en løsning på nettet.

Problemet som gir feilmelding under oppdatering til Windows 10 1903, har vist seg å stamme fra antivirusprogrammet Panda Dome.

Løsningen er enkel, men litt omstendelig: Du må avinstallere Panda Dome, installere Windows-oppdateringen og deretter installere Panda Dome på nytt.

Derfor ser du den blå skjermen

Dessverre er det ikke bare én forklaring på hvorfor du får denne blå feilmeldingen.

Meldingen kan gjelde flere problemer som Windows ikke har klart å løse, og maskinen må startes på nytt. Noen ganger kan meldingen gi en indikasjon på hva som er problemet.

Det kan for eksempel være:

  • En viktig Windows- eller programfil som ikke kan åpnes
  • Harddisken er utslitt
  • En elektronisk komponent har gått i stykker
  • Støv kan blokkere viftene, slik at pc-en blir for varm
  • Problemer med en driver til noe av utstyret ditt
Blue screen of death stop code
Stop code

Når pc-en viser blå skjerm og må startes på nytt, kan du ofte finne årsaken til problemet ved å søke på feilkoden som kommer opp på skjermen.

Dette kan du selv gjøre med blå skjerm

Hvis du får opp en beskrivende tekst – en feilkode – på skjermen, kan du prøver å gjøre et Google-søk på teksten.

I eksempelet over står der "Critical Process Died" – det betyr at en Windows-komponent som er i bruk, har sluttet å fungere.

I de fleste tilfeller vil en omstart løse problemet.

Får du samme melding etter flere omstarter, vil Windows som regel åpne en gjenopprettingsmeny. Der kan du velge å reparere eller gjenopprette Windows til et tidligere tidspunkt da pc-en fungerte som den skulle.

Får du fremdeles meldingen etter at du har gjenopprettet og installert Windows på nytt, er det sannsynligvis en komponent i maskinen som er ødelagt og må byttes.

Fryser pc-en? Da er det hjelp å få

Et problem som er nesten like ille som en blå skjerm. En pc som «fryser» betyr at Windows og programmene ikke reagerer når du trykker på musen eller tastaturet.

Når pc-en fryser, må du gjøre en ekstra innsats for ikke å miste data. Programmet WhySoSlow i Fordelssonen er i stand til å avslutte de skadelige prosessene, slik at du igjen kan få kontakt med datamaskinen din.

Hvis pc-en til stadighet fryser, finnes det vanligvis gode løsninger for dette også.

Disse kan du lese om i artikkelen «Fryser pc-en? Finn ut hvorfor» i Komputer for alle nummer 18/2022.

> Du kan lese artikkelen i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...