Gjør pc-en raskere i Windows 10

Det er lett å få pc-en til å starte raskere. Her ser du hvordan.

© Shutterstock

Treg pc: Start pc-en raskere i Windows 10

Tar det lang tid å starte en Windows 10-pc, kan årsaken være at unødvendig mange programmer starter sammen med operativsystemet. Slik deaktiverer du programmene.

19. oktober 2020

Starter ikke pc-en like raskt som tidligere?

Noe av det som kan gjøre en pc treg, er oppstartsprogrammene – det vil si programmene som starter automatisk sammen med Windows.

Noen av dem må til for at maskinen skal fungere etter hensikten, men andre starter selv om du verken har bedt om det eller har bruk for dem.

Les her hvordan du deaktiverer unødvendige programmer og hvordan du starter datamaskinen raskere. Komputer for Alle anbefaler også et program for å optimalisere oppstartsprogrammene dine.

> Les også: 3 gratis tips som får fart på pc-en

Deaktiver unødvendige programmer

Opplever du at det tar lang tid å få åpnet Windows, kan det lønne seg å se nærmere på listen over programmer som starter når du slår på pc-en.

Ser du programmer du ikke trenger med en gang pc-en starter, kan du deaktivere dem. I stedet kan du åpne programmene ved å dobbeltklikke på de respektive programikonene i startmenyen når du har behov for dem.

Det er en enkel og rask løsning for å unngå at pc-en bruker lang tid på oppstarten.

> Les også: Her er de nyeste oppdateringene av Windows 10

Slik starter du pc-en raskere

Her viser vi hvordan du bruker de innebygde verktøyene i Windows 10 til å velge hvilke programmer som skal starte sammen med pc-en.

  1. Klikk på forstørrelsesglasset i oppgavelinjen, og skriv oppgavebehandling. Klikk på Oppgavebehandling. (Du finner også Oppgavebehandling ved å trykke CTRL + SHIFT + ESC)
  2. Klikk på fanen Oppstart. Her kan du velge om programmer skal starte sammen med Windows eller ei.
  3. Høyreklikk på programmene du ikke vil skal starte automatisk, og velg Deaktiver. I listen under status, ser du nå om et program er aktivert eller ikke. Er det deaktivert, starter det heller ikke sammen med Windows – da må du selv åpne programmet for å bruke det.

Hvis du senere angrer og vil at et program skal starte automatisk sammen med Windows, går du tilbake til oversikten og velger Aktiver.

Nytt program optimaliserer oppstartsprogrammene

I Komputer for alle nummer 17/2020 får du nå programmet WinOptimizer 2020, og det har en smart funksjon som rydder i listen over oppstartsprogrammer.

WinOptimizer er et program du normalt må betale for, men nå er det gratis for deg som abonnerer på Komputer for alle.

> Last ned programmet og en grundig guide fra Fordelssonen

Kanskje du er interessert i...