Windows 10 kan blokkere gamle drivere til blant annet skrivere og nettkameraer.

Hvis utstyret ditt plutselig slutter å virke, kan det være fordi Microsoft krever nye sertifikater av produsentene.

Windows 10 krever nysignerte drivere

Med sikkerhetsoppdateringene som kommer til Windows 10 i oktober, endres godkjenningen av drivere i operativsystemet. Det kan bety at noe av utstyret ditt slutter å virke.

20. oktober 2020 av Henning Dadkhah Rasmussen

Microsoft har nettopp meddelt at Windows 10-brukere i enkelte tilfeller kan bli hindret i å installere drivere til tredjepartsutstyr etter at de har lastet ned sikkerhetsoppdateringene som kommer til operativsystemet  i oktober.

Med tredjepartsutstyr menes alt utstyr som ikke er produsert av Microsoft.

> Les om Windows 10-oppdateringer gjennom tidene

Du får kanskje ikke installert utstyret ditt

Microsoft har oppdatert kravene til drivere for skrivere, nettkameraer, skannere og mye annet. Derfor vil mange eksisterende drivere ha gamle sertifikater som hindrer at utstyret blir installert.

Endringen vil forhåpentligvis ikke påvirke utstyr du allerede har installert på pc-en, men det kan bli et problem hvis du prøver å installere gammelt utstyr.

Hvis det skjer, vil du få en feilmelding om at Microsoft ikke kan verifisere utgiveren av driverpakken.

Windows 10 krever nye drivere til utstyret ditt

Hvis du prøver å installere gammelt utstyr med en driver som Windows 10 ikke gjenkjenner, vil du få denne feilmeldingen.

Produsenten må oppdatere driveren

Hvis du ser denne feilmeldingen når du forsøker å installere utstyr, bør du kontakte den aktuelle produsenten og be dem om å utvikle en ny eller oppdatere den eksisterende driveren, ifølge Microsoft. 

I praksis kan det bli vanskelig. Hvis utstyret stammer fra en mindre produsent, er det nemlig tvilsomt at det kommer en ny driver.

Det kan med andre ord bety at hvis du har kjøpt utstyr fra Kina eller en lokal billigbutikk, kan det være at det ikke lenger er mulig å installere det på pc-er med Windows 10.

Store produsenter som Canon, Epson og Logitech vil sannsynligvis oppdaterer driverne sine raskt, men det er ingen garanti for at de nye versjonen ligger klar når oppdateringen til Windows 10 kommer litt senere denne måneden,

Før du leverer utstyret til gjenvinning anbefaler vi at du installerer Driver Booster fra Fordelssonen og ser om programmet finner nye og godkjente drivere.

Kanskje du er interessert i...