Kan pc-en din kjøre Windows 11?
Windows 11

Windows er blitt finpusset på det grafiske i den nye versjonen 11, men det krever dessverre litt ekstra av datamaskinens komponenter.

Kan pc-en din kjøre Windows 11?

En ny Windows-versjon betyr også strengere krav til pc-komponentene. Microsoft har nettopp lansert et nytt verktøy som kontrollerer om pc-en oppfyller maskinvarekravene.

På en stor pressekonferanse kunne toppsjefene fra Microsoft avsløre at det i løpet av sommeren kommer en ny Windows-versjon, nemlig Windows 11.

Den nye versjonen av Windows får du som en gratis oppdatering i Windows 10. Det forutsetter imidlertid at pc-en er kraftig nok til å kjøre Windows 10-avløseren, og det er slett ikke sikkert.

Den nye versjonen av Windows krever ganske mye av pc-en.

> Les også: De fem beste nyhetene i Windows 11

Sjekk pc-en din med nytt verktøy

Derfor har Microsoft lansert et helt nytt verktøy som gir pc-en en grundig sjekk og forteller deg om datamaskinen er i stand til å kjøre den nye Windows-versjonen.

Verktøyet heter Windows PC Health Check – eller Tilstandskontroll for pc på norsk – og det gir god oversikt over alle pc-ens innebygde komponenter og tilstanden til viktige Windows-tjenester. 

Vi har allerede testet verktøyet og kan konstatere at ikke alle Windows 10-datamaskiner kan håndtere Windows 11.

Slik sjekker du om pc-en kan kjøre Windows 11

Først må du laste ned det nye verktøyet. Vi har lagt det til sikker nedlasting i Fordelssonen.

> Last ned Windows PC Health Check i Fordelssonen <

Når du starter programmet, skannes innmaten i pc-en din. Deretter åpnes dette vinduet, der du skal klikke på Kontroller nå (Check now på engelsk) øverst. 

Sjekk selv om pc-en kan kjøre Windows 11.
Windows PC Health Check

Når du klikker på Kontroller nå – her vist i den engelske versjonen med teksten Check now – undersøker programmet om pc-en kan kjøre Windows 11.


I vårt tilfelle klarte ikke vår test-pc med Windows 10 21H1 å kjøre Windows 11, så det vil kreve nye komponenter eller en ny pc.

Dessverre oppgir ikke programmet den spesifikke årsaken til at Windows 11 ikke er kompatibel, så her må du se på minimumskravene, som du finner her

Kan pc-en din kjøre Windows 11?
Kan – kan ikke?

Får du et svar med en grønn hake, kan pc-en din kjøre Windows. Ser du i stedet et rødt kryss og teksten «Denne pc-en kan ikke kjøre Windows 11», er det dessverre ikke mulig å installere Windows 11 på pc-en din. Her vist i den engelske versjonen.

Du kan fortsette med Windows 10

Får du samme nedslående beskjed om at Windows 11 ikke vil fungere på pc-en din, kan du likevel fortsatt bruke den.

Windows 10 vil fortsatt oppdateres i noen år til, og så passer det kanskje med at du likevel må ha en ny pc som leveres med Windows 11.

> Les også: Så lenge kan du kjøre Windows 10

Microsoft rammet av massiv kritikk

Oppdatering: Siden vi skrev artikkelen om Microsofts nye Health Check-verktøy, som undersøker om pc-en din kan kjøre Windows 11, er Microsoft blitt rammet av massiv kritikk fra Windows-brukere over hele verden.

Resultatet av skanningen viser nemlig i mange tilfeller at pc-er som ellers kjører utmerket med Windows 10 ikke kan installere Windows 11, ifølge verktøyet selv. 

Microsofts eget verktøy gir ikke de store begrunnelsene for avvisningen, men det skyldes i de fleste tilfeller at datamaskinenes prosessorer skal støtte sikkerhetsprotokollen TPM 2.0, i likhet med at såkalt Safe boot skal være aktivert i pc-ens BIOS.

Noe selv en del nyere pc-er ikke kan leve opp til. 

Verktøyet er fjernet fra Microsofts nettsted

Siste nytt i saken er at Microsoft har fjernet verktøyet fra selskapets Windows 11-nettsted. Vi antar at det er for å forbedre det utskjelte verktøyet.

Men om den kommende utgaven letter på kravene til pc-en din – eller om det rett og slett bare kommer et nytt verktøy som er mer detaljert, vet vi ennå ikke.

Du kan fortsatt laste ned verktøyet i Fordelssonen, selv om Microsoft har fjernet det fra selskapets nettsted. Så snart det kommer en ny utgave av verktøyet, oppdaterer vi det naturligvis i Fordelssonen.

Kanskje du er interessert i...