Innstillingene i Windows 11 er blitt mye bedre

Innstillingene i Windows 11 er blitt mye bedre, og nå begynner det så smått å se ut som det gode, gamle kontrollpanelet.

Kontrollpanelet eller Innstillinger? Slik stiller du inn alt i Windows 11

Med den nye Innstillinger-menyen i Windows 11 er innstillingene i operativsystemet endelig blitt enkle å bruke, men det råder fortsatt forvirring mellom Innstillinger og kontrollpanelet.

Her i Komputer for alle var vi ikke spesielt begeistret da Microsoft i 2012 lanserte Windows 8 med den nye Innstillinger-menyen, der noen av de vanlige funksjonene ble flyttet fra kontrollpanelet.

Den gangen fant vi det forvirrende at vi nå skulle finne noen innstillinger i kontrollpanelet, mens andre var flyttet over i de nye innstillingene.

Forvirringen fortsatte med Windows 8.1 og med Windows 10 – også selv om det løpende ble flyttet flere funksjoner over til Innstillinger-menyen fra kontrollpanelet.

> Les mer om endringene i kontrollpanelet i Windows 10 her

Fortsatt todelte innstillinger i Windows 11

Nå skriver vi 2022, og den nyeste Windows-versjonen heter Windows 11. 

Da skulle vi tro at Microsoft i løpet av disse 10 årene har fått samlet alle innstillingene på ett sted, men det er som kjent ikke tilfellet.

I Windows 11 finnes kontrollpanelet fortsatt – og Innstillinger-menyen har flere funksjoner enn noen gang.

> Les mer om Windows 11 her

Noen innstillinger justeres på begge steder

Forvirringen er imidlertid stor, for det finnes en rekke innstillinger som bare er tilgjengelige i kontrollpanelet. Det finnes også innstillinger som bare kan justeres fra Innstillinger-menyen.

I tillegg kan noen innstillinger faktisk finnes begge steder, for eksempel muligheten til å fjerne programmer eller installere nye enheter.

På andre områder virker det som Microsoft ikke har klart å bestemme seg. I kontrollpanelet finnes det nemlig snarveier til vanlige innstillinger, men når du klikker på dem, åpnes selve innstillingen i Innstillinger-menyen. 

Det kan med andre ord være vanskelig selv for rutinerte brukere å finne innstillingene du leter etter. 

De beste innstillingene noensinne

Med Windows 11 har Microsoft imidlertid forbedret den utskjelte Innstillinger-menyen slik at den faktisk er blitt brukbar.

I stedet for en litt forvirrende hovedmeny, starter du nå direkte inne i innstillingene med en fin navigasjonsmeny til venstre. Det fungerer kjempefint.

Til gjengjeld er kontrollpanelet redusert til nærmest ingenting. 

Derfor virker det også logisk at kontrollpanelet ikke er en del av snarveismenyen, som du åpner med et høyreklikk på startknappen. De fleste tingene må likevel gjøres i Innstillinger-menyen, som det finnes en snarvei til i høyreklikkmenyen.

Her finner du de viktigste innstillingene

I Komputer for alle 9/2022, som er ute nå, kan du lese mer om de viktigste innstillingene i kontrollpanelet og Innstillinger-menyen i Windows 11.

Vi viser også hvordan du bruker de viktige innstillingene, slik at pc-en din blir mer velfungerende og stabil.

> Du kan lese artikkelen i Fordelssonen her (krever pålogging)

Kanskje du er interessert i...