Microsoft vil ha deg til å betale for å abonnere på Windows
Windows-abonnement?

Microsoft vurderer å gjøre Windows til en abonnementsbasert tjeneste med fortløpende betaling.

© Shutterstock

Microsoft vil ha deg til å abonnere på Windows

Mye tyder på at Microsoft vil lage en abonnementsbasert versjon av Windows med fortløpende betaling.

Kanskje må du i nær fremtid betale for et fortløpende abonnement for å kunne bruke operativsystemet Windows. 

Det finnes i hvert fall et internt notat fra Microsoft som tyder på det.

Akkurat nå er Microsoft involvert i en sak med de amerikanske konkurransemyndighetene i forbindelse med oppkjøpet av spillselskapet Blizzard, som blant annet står bak World of Warcraft. 

I forbindelse med rettssaken har Microsoft måttet utlevere en del interne dokumenter, og det er altså der planene om et abonnementsbasert Windows er nevnt.

> Les mye mer om Windows 11 her

Abonnement på skybasert Windows?

Blant mange andre fremtidsplaner står det at Microsoft vil gjøre Windows skybasert – altså kjøre operativsystemet via internett og la brukerne betale fortløpende for tilgangen. 

Microsoft har allerede gjort det mulig å abonnere på den populære kontorpakken Microsoft 365, og nylig presenterte selskapet Windows 365 – en "lettversjon" av Windows som kan kjøres via internett.

Windows 365 er spesielt rettet mot bedrifter, som lett skal kunne administrere mange datamaskiner på én gang. Nå er det imidlertid ting som tyder på at det også kommer en versjon for private brukere.

Vi har skrevet en lengre presentasjon av Microsoft 365 i Komputer for alle. Der kan du lese om Hva Microsoft 365 egentlig er?

Bygger videre på Windows 365

Planen er at Microsoft vil videreutvikle Windows basert på erfaringene med Windows 365, slik at hele operativsystemet skal kunne kjøres fra nettet, slik vi etter hvert kjenner det fra en rekke andre tjenester, som diverse Google-verktøy og kontorpakken Office fra Microsoft.

Tiden vil vise om kundene vil være med over på det nye systemet. Vi er jo vant til at prisen på Windows er en del av summen vi betaler for en ny pc, og da tenker vi ikke så mye over prisen på operativsystemet.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at den vanlige Windows-versjonen for pc vil forsvinne, og vi ser frem til å høre mer om hva den nye abonnementsbaserte løsningen har å by på for oss brukere.

Prisen på en eventuell abonnementsversjon av Windows er foreløpig ukjent, men Windows 365 koster mellom 30 og 66 dollar per måned (299–659 kroner). Vi antar at prisen for private brukere blir en del lavere enn det.

> Les også: Hvor mye koster Netflix, HBO Max og Viaplay?

Kanskje du er interessert i...