Dette betyr størrelse og oppløsning for pc-skjermen

Dette betyr størrelse og oppløsning for pc-skjermen

Størrelsen er viktig – i hvert fall når du skal velge pc-skjerm. Her er en miniguide til hvordan du velger riktig skjermstørrelse og -oppløsning.

15. februar 2017

Størrelsen er trolig det første du tenker på når du skal kjøpe ny skjerm til den stasjonære maskinen, eller en ekstraskjerm til den bærbare.

Skjermstørrelser angis vanligvis i tommer, akkurat som tv-er.

Du finner det største utvalget av skjermer fra 21,5 tommer (54,6 cm) til 27 tommer (68,6 cm). Bildestørrelsen er det diagonale målet fra hjørne til hjørne.

Hvordan velger du størrelse?

Hvor stor skjerm du bør velge er avhengig av plassen på bordet hvor skjermen skal stå og hvor nær du sitter.

Skjermstørrelsen har ingen betydning for hvor mange ikoner, åpne programmer og mapper du kan ha liggende på Skrivebordet. Det avgjøres av antall piksler på skjermen – jo flere piksler, desto flere elementer på skjermen.

Likevel er ikke høy oppløsning alltid mest hensiktsmessig. Hvis skjermen er liten, vil nemlig ikoner og andre elementer blir veldig små og dermed vanskelig å se.

Sammenlign oppløsning

Full HD, 1920 x 1080 piksler, er vanlig på 23–27-tommers skjermer. Oppløsningen er likevel ikke den beste for skjermer over 24 tommer, fordi en lavere pikseltetthet ofte gir et mindre skarpt skjermbilde.

I Komputer for alle nummer 4/2017 kan du lese stor test av seks store og billige pc-skjermer. 

Tegner du et abonnement på Komputer for alle nå, får du tilgang til de siste fem bladene via Wype.

Kanskje du er interessert i...