LCD-skjermer fås i mange forskjellige størrelser og utforminger.
LCD

LCD-skjermer fås i mange forskjellige størrelser og utforminger.

© Shutterstock

LCD, OLED, QLED og AMOLED: Hvilken skjerm bør jeg velge?

Navnene på de forskjellige skjermteknologiene høres eksotiske ut, men hva er egentlig forskjellen? Og hva er best? Her får du svaret.

25. mai 2021 av Morten Skeldal Østergaard

Enten du sitter foran TV-en, ved PC-en eller holder telefonen i hånden, er skjermen et viktig bindeledd mellom deg og elektronikken.

Derfor er det naturligvis også viktig at skjermen er så bra som mulig, selv om det kan være litt vanskelig å velge blant de mange forskjellige skjermteknologiene.

Vi har sett nærmere på de spennende skjermteknologiene som brukes i dag:

Hvordan fungerer en LED-skjerm?

LED er en forkortelse for «Light-Emitting Diode» – altså en lysdiode. I LED-skjermen brukes det LED-lamper til å lage bildet ved å belyse LCD-panelet bakfra.

LCD står for Liquid Crystal Display. Det er et panel som består av flytende krystaller som danner bildet.

En LED-skjerm består av flere lag av blant annet polariseringsfiltre og glass, men skjermen er likevel mye tynnere enn de bilderørskjermene den så smått avløste rundt tusenårsskiftet.

LED er den teknologien som ble brukt i flatskjermer da disse kom på markedet. Og selv om det i dag er kommet nyere og mer avansert teknologi, er LED fortsatt en god skjerm til en bra pris.

Hva er OLED og QLED?

OLED er en populær teknologi i moderne TV-apparater. Man kan si at det er steget opp fra LED, som ikke er så populært lenger.

OLED står for «Organic Light-Emitting Diodes», og gir et veldig tydelig bilde med lynrask responstid. OLED er også spesielt kjent for å vise perfekte svarte farger i bildet.

Det er den mest brukte skjermteknologien i dyrere modeller fra de fleste TV-produsenter – unntatt Samsung, som sverger til sin egen Quantum Dot-teknologi (QLED), som er en avart av LCD-skjermen.

QLED står for «Quantum Dot Light-Emitting Diode», og her er hvert «dot» ekstremt liten, noe som gir et mer nøyaktig farge- og lysspekter sammenlignet med OLED, der diodene er større. 

Samsung holder fast ved QLED-teknologien i sine nyeste TV-modeller.
QLED

Samsung holder fast ved QLED-teknologien i sine nyeste TV-modeller.

© Samsung

Hva er forskjellen på OLED og QLED?

Både QLED- og OLED-skjermer er vanligvis tynne.  De enkelte pikslene, eller bildepunktene, lyser selv, slik at de ikke trenger noen bakgrunnsbelysning. 

Det betyr også at hver enkelt piksel kan slås helt av, slik at OLED-skjermen kan levere en mye dypere gjengivelse av svart enn en LED-skjerm.  QLED viser svart bedre enn LED, men dårligere enn OLED.

Til gjengjeld har OLED-skjermen som regel litt svakere lysstyrke enn QLED-skjermen, og QLED-skjermen bruker derfor også mer strøm.

Men hva er AMOLED-skjermer?

AMOLED-skjermer har siden 2007 blitt brukt i spesielt smarttelefoner og nettbrett.

Forkortelsen står for «Active Matrix Organic Light Emitting Diodes», og det er egentlig en videreutvikling av OLED-skjermen, men med bedre egenskaper. AMOLED er også den teknologien som gjør at noen mobiltelefoner justerer lysstyrken automatisk, avhengig av lyset man beveger seg i.

Super AMOLED-skjermer bruker AMOLED-teknologien, der berøringsfølsomheten er innebygd i selve skjermen i stedet for å ligge som et lag over skjermen.

> Samsung har nettopp lansert en bærbar PC med AMOLED-skjerm. Les mer her.

Hva bør jeg velge?

Om du bør velge LED, OLED, AMOLED eller noe annet, avhenger av behovet og ikke minst budsjettet ditt.

I dag kan alle teknologiene gi deg bilder i Full HD og 4K, så det er i større grad design og personlige preferanser som bør gjøre utslaget.

De fleste kan neppe se den store forskjellen på om en PC-skjerm f.eks. er OLED eller AMOLED.

LED er fortsatt den billigste løsningen, og selv om OLED og AMOLED er nyere teknologier, er LED en god løsning til de fleste formål.

> Les også: Hva betyr Ultra HD, 4K og 8K?

Kanskje du er interessert i...