3D-printer

Imponerende 3D-utskrifter

3D-skrivere er allerede i stand til å skrive ut mengder av gjenstander. Her ser du fem av de mest imponerende vi har sett.

22. mars 2016

Dagens 3D-skrivere kan mye mer enn å skrive ut små plastklosser. De kan faktisk skrive ut alt fra små figurer til fungerende geværer. Utviklingen går utrolig raskt, ettersom de fleste deler tegningene som ligger til grunn for utskriftene. Når noen har funnet ut hvordan man skriver ut for eksempel en gitar, får resten av verden raskt muligheten til å gjøre det samme. Det betyr at det i dag skrives ut en lang rekke ferdige produkter.

Her er de mest imponerende 3D-utskriftene vi har funnet så langt:

Pistoler og geværer Skremmende nok var pistoler blant de første brukbare produktene som ble skrevet ut på en 3D-skriver i USA. Siden da har atskillige modeller blitt skrevet ut, og noen har til og med bygget hele geværer ved hjelp av en 3D-skriver.

Gitar Blant mer fredelig produkter finner vi både akustiske og elektriske gitarer. Denne modellen er skrevet ut av Hans Fouche og har en enkel design. Det finnes likevel mange modeller som ligner på kjente merker som Gibson og Fender. Om lyden er like bra, får andre avgjøre.

Armskinne 3D-utskrifter har potensial til å bli mye mer enn en morsom hobby hjemme på kjøkkenbenken, og The Cortex Exoskeleton er ett glimrende eksempel. Her er det snakk om en erstatning for den tradisjonelle gipsingen som gjør det ugreit å bade og som kan gi en forferdelig kløe.

Modellen er perforert, men gir likevel god støtte til armen, og forsøk har vist at et brudd gror raskere enn med den tradisjonelle gipsmetoden.

Verktøy Trenger du en hammer eller en skrutrekker? I så fall kan du godt skrive ut en selv hvis du har en 3D-skriver. Her har man skrevet ut en skrutrekker i robust plast, solid nok til å skru sammen et IKEA-skap.

Mat Mat står også på listen over gjenstander som kan skrives ut på en 3D-skriver. Alt fra små og sirlige sjokoladefigurer til saftige burgere har blitt skrevet ut. Det er bare fantasien og eventuelt Mattilsynet som setter grenser for hva som lar seg gjøre.

Fordelene er betydelige når det gjelder små anretninger der det gjelder å ha en stødig hånd. Skriveren skjelver ikke og jobber med kirurgisk presisjon.

Kanskje du er interessert i...