Canon Pixma TS5050 living room

Blekk eller laser? Velg riktig skriver

Er det beste valget en blekkskriver, eller bør du satse på en laserskriver? Vi hjelper deg å velge riktig.

16. august 2019 av Anders Daugaard

Det gjelder å vite hvilket behov skriveren skal dekke før du begynner å se etter en ny. Selv på et stramt budsjett er det mulig å få en skikkelig god skriver. Det finnes to typer skrivere, nemlig laser- og blekkskrivere (inkjet).

Her er laserskriveren best

Laserskrivere fås som svart-hvitt- eller fargeskriver, og de er perfekte til utskrifter med både tekst og grafikk.

Sammenliknet med de fleste blekkskrivere skriver laserskrivere ut mange flere ark i minuttet, og bokstaver og tegn står alltid klart og tydelig på papiret. 

Forbruksmateriellet til en laserskiver er også billigere enn til en blekkskiver, og en laserskriver tåler å ikke bli brukt – toneren som brukes, tørker ikke ut slik blekkpatroner har lett for å gjøre. 

De billigste svart-hvitt laserskriverne koster fra cirka 800 kroner – uten skanner og kopifunksjon.

Her er blekkskriveren best

En blekkskriver er en fargeskriver med bruker blekk som skytes ut på papiret i ørsmå dråper ved hjelp av dyser. Dette er det rette valget når du vil skrive ut de beste bildene på fotopapir.

Det er heller ikke noe problem å skrive flotte dokumenter med både tekst og bilder, men bokstaver og tegn blir ikke like knivskarpe som fra en laserskriver. 

Du kan få en god blekkskriver med innebygd skanner og kopifunksjon fra cirka 500 kroner.

Skal du skive ut mange bilder, kan det likevel lønne seg å benytte en profesjonell fototjeneste. Blekkpatroner er nemlig dyre.

I Komputer for alle nummer 13/2017 kan du lese vår store test av fire gode blekkskrivere. Den billigste skriveren fra HP koster rundt 850 kroner.

> Som abonnent kan du lese testen med det samme i Fordelssonen

Kanskje du er interessert i...