Kjøpeveiledning til tastatur
Tastatur

Bli godt rustet til å kjøpe det riktige tastaturet for deg.

Hvilket tastatur bør jeg kjøpe?

Uansett hvilket tastatur du er på utkikk etter, finnes det en rekke spesifikasjoner du bør kjenne til, slik at du unngår å kjøpe feil tastatur.

9. november 2022 av Martin Lorentsen

Et godt tastatur gjør arbeidet med datamaskinen både mer effektivt og behagelig.

Men hva er egentlig et godt tastatur?

Det er vanskelig å gi et entydig svar på dette, for i utgangspunktet er det jo opp til deg å vurdere hva du vil ha i et tastatur – alt etter egne behov.

Mange nye tastaturer er nemlig fylt med avansert elektronikk bak det velkjente ytret. Noen tastaturer er for eksempel utstyrt med lys, mens andre har et eget innebygd multimediesenter.

Slik velger du det beste tastaturet 

Når du skal kjøpe nytt tastatur, må du først finne ut hvilke behov du har. 

Det er stor forskjell på det beste tastaturet til kontorarbeid og det beste tastaturet til dataspill. 

Nedenfor har vi samlet de fire viktigste spesifikasjonene vi i redaksjonen synes du bør kjenne til når du går på jakt etter et nytt tastatur.

LES OGSÅ: Her er de sprøeste hurtigtastene i Windows

1. Tastene – prøv tastaturet før kjøp

På et tastatur er det alfa og omega at tastene er gode. Det er nemlig disse du hele tiden trykker på når du bruker tastaturet, og det finnes neppe noe verre enn dårlige taster.

Tastaturets taster skal føles behagelige og robuste når du trykker på dem. Det skal være passe motstand, og det gjør absolutt ikke noe hvis de avgir en tilfredsstillende klikkelyd ved hvert tastetrykk. 

Derfor er det nødvendig at du prøver tastaturet før du kjøper det, slik at du vet nøyaktig hvordan tastene føles. Sjekk også hvordan det lyder. Et tastatur med en tydelig klikkelyd kan være en drøm for noen, men en enorm frustrasjon for andre. 

LES OGSÅ: Ta testen: Hvor raskt skriver du?

2. Numerisk tastatur – trenger du det?

Talltastaturet, som er den gruppen med talltaster som vanligvis finnes til høyre på tastaturet, blir ofte utelatt i moderne tastaturer.

Fordelen er at tastaturet tar mindre plass på skrivebordet. Ulempen er at du får færre taster for pengene.

Hvis du til daglig bruker Num Lock-funksjonen og de tilhørende talltastene, f.eks. hvis du arbeider mye med regneark, bør du selvfølgelig ikke velge et tastatur uten numerisk tastatur.

Det numeriske tastaturet gjør det også enkelt å skrive spesialtegn ved hjelp av spesielle koder. Les mer om dette her.

Numerisk tastatur på datamaskinen
Numerisk tastatur:

Det numeriske tastaturet er nærmest uunnværlig hvis du arbeider mye med regneark. Men det tar naturligvis mer plass på skrivebordet enn et tastatur uten. 

3. Tilkobling – trådløst eller kabel?

Noen tastaturer kobles trådløst til datamaskinen, andre krever en ledning som tilkobling og noen tastaturer kan kobles til på begge måter.

Hvis du er lei av kabelrot på skrivebordet, er det en god idé å velge et tastatur som kobles til trådløst, for eksempel via Bluetooth eller med en liten adapter.

Hvis du bruker datamaskinen til spill, kan du imidlertid oppleve irriterende forsinkelser på grunn av den trådløse forbindelsen, og i dette tilfellet er et kablet tastatur best å velge.

Hvis du ønsker et tastatur med kabel, må du huske å sjekke hvilken inngang pc-en din har. På de fleste nyere pc-er kan du bruke en USB-C-kabel.

> Les også: Hvilken USB-versjon har jeg i pc-en?

4. Tilleggsfunksjoner

Et tastatur er ikke lenger bare et tastatur. Moderne modeller er ofte utstyrt med tilleggsfunksjoner av en eller annen type. 

Det kan for eksempel være at et tastatur inneholder spesielle hurtigtaster til Oppgavebehandling eller Filutforsker i Windows.

Andre tastaturer har en mediedokk der du kan styre musikkavspillingen. I tillegg har en del tastaturer innebygde lys, og noen tastaturer har en håndleddsstøtte som kan monteres på.

Som regel følger det også med et tilhørende program til pc-en som du kan bruke til å tilpasse de mange tilleggsfunksjonene. Da kan du for eksempel velge funksjonen til ekstratastene eller skifte fargen på de innebygde lysene. 

Du kan også utvide tastaturets muligheter med andre programmer. Det har vi tidligere skrevet om i Komputer for alle her

Vi anbefaler at du går til en fysisk butikk der du kan prøve forskjellige tastaturer opp mot hverandre. Det er den eneste måten for å finne tastaturet som passer best til dine behov. 

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om tastaturet ditt

Stor test av tastaturer

I Komputer for alle nummer 19/2022 tester vi seks av markedets beste og smarteste tastaturer.

Det er tastaturer av ganske høy kvalitet, og som kan mer enn de fleste andre modeller. Ikke et eneste av de testede tastaturene feilet i testen, og grunnleggende er det snakk om seks veldig fine tastaturer.

Prisen på tastaturene er derfor også litt høyere enn de gjennomsnittlige varene i butikkene, men da får du også mye og godt tastatur for pengene.

> Les hele testen i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...