Noen kobler en minnepinne til en pc

Det er praktisk å ha en minnepinne i lommen når man er på farten, men hva kan du egentlig bruke den til?

© Shutterstock

Den beskjedne, men svært nyttige minnepinnen

En minnepinne, eller et USB-minne om du vil, er en nyttig ting. Du kan blant annet bruke den til å starte Windows 10. Her får du flere nyttige tips om bruk av minnepinner.

8. juni 2020

Enten du kaller den minnepinne, minnepenn eller USB-minne, er det snakk om en liten enhet for datalagring som kan kobles til en pc via USB.

En minnepinne skiller seg fra en vanlig ekstern lagringsenhet ved at du ikke trenger noen kabel for å koble den til maskinen. USB-kontakten er innebygd i selve enheten.

En minnepinne, også kjent som minnepenn eller USB-minne
En minnepinne, også kjent som minnepenn eller USB-minne

Enkelte kaller feilaktig denne dingsen for en USB-kontakt, men kontakten er bare den delen som kobles til en pc, på samme måte som for eksempel en HDMI-kontakt. Vi i Komputer for alle kaller selve enheten en minnepinne, men den er også kjent som minnepenn og USB-minne.

Hvorfor "minnepinne"?

Når vi har valgt ordet "minnepinne" er det fordi vi synes det er mest beskrivende. 

Den har form som en pinne, den er åpenbart ingen "minnepenn" (man kan ikke skrive med den), og USB-minne er ikke helt presist, ettersom også eksterne harddisker kobles til via USB.

Kan minnepinnen brukes som harddisk?

I utgangspunktet kan du godt bruke en minnepinne som en harddisk og for eksempel kjøre Windows 10 fra den. 

Det er imidlertid en tung oppgave for en minnepinne som ikke er konstruert for å avlede all varmen som genereres ved en så krevende oppgave.

En annen grunn til at en intern harddisk eller SSD er bedre når det for eksempel handler om å kjøre Windows 10 eller andre programmer, er at interne enheter som regel er koblet til resten av maskinen via SATA-kabler, og de gir høyere hastighet enn USB.

Ting vil altså ta tid hvis du velger å kjøre Windows 10 eller andre programmer fra en minnepinne.

Når det er sagt, så kan faktisk andre generasjon av den nye USB-standarden, USB 3.1, oppnå høyere hastigheter enn SATA. Denne kontakttypen er imidlertid ennå ikke særlig utbredt, verken i minnepinner eller datamaskiner.

Bruk minnepinnen som sikkerhet

En minnepinne er best egnet til å flytte enkeltfiler fra én datamaskin til en annen. Husk likevel alltid å skanne minnepinnen for virus når du kobler den til en annen maskin.

Et annet godt tips er å bruke minnepinnen som gjenopprettingsdisk for Windows 10. På den måten kan du alltid få tilgang til maskinen hvis uhellet skulle være ute. 

Du kan lese mer om gjenopprettingsdisker HER.


Kanskje du er interessert i...