Er Xtra-PC juks og fanteri?

Bør du holde deg unna Xtra-PC? Vi har sett nærmere på saken. 

Er Xtra-PC juks og fanteri?

Selskapet bak minnepinnen Xtra-PC driver for tiden aktiv markedsføring, og det har fått flere lesere til å henvende seg til oss. Spørsmålet er om det virkelig kan stemme at en minnepinne til 300 kroner kan gjøre underverker for en gammel pc?

8. januar 2020 av Henning Dadkhah Rasmussen

På Facebook og diverse hjemmesider har det i det siste florert annonser for et produkt som skal utføre mirakler på datamaskinen, hvis vi skal tro reklamen. 

Ifølge salgsteksten "hater" pc-produsentene produktet, fordi det koster dem mange millioner i tapt salg av nye datamaskiner. 

Xtra-PC koster til sammenligning 300 kroner.

Ikke første gang vi ser Xtra-PC 

Det har fått mange lesere til å reagere, og flere har skrevet til oss med spørsmål om produktet faktisk har noe for seg.

Derfor har vi bladd i arkivene og ser at selskapet bak produktet drev omfattende markedsføring av produktet også for tre år siden.

Da kostet produktet en hundrelapp mindre. Den gangen var ikke Spør oss-forumet lansert i Norge, men vi skrev om saken i det danske forumet.

Er Xtra-PC ren svindel?

Når man klikker på en av annonsene for Xtra-PC, kommer man til blant annet denne eller en lignende nettside, som til forveksling ligner en ekte nyhetsside. 

Her forteller en rekke brukere om hvordan produktet har gjort livet lettere og har spart dem for store beløp.

Nettside med falske bilder

Vi kjørte bildene av de "danske" anmelderne på nettsiden til Xtra-PC gjennom bildeverktøyet TinEye, som finner lignende bilder på internett, og det oppdaget at de samme menneskene også anbefalte en lang rekke andre tvilsomme produkter.

En av personene var imidlertid et bilde av en amerikansk IT-journalist som neppe har noe med saken å gjøre, men han ble beskrevet som "Søren Petersen fra Gentofte".

På nettsiden finner du også denne korte videoen som skal vise Xtra-PC i aksjon:

Xtra-PC ser imponerende ut, men la deg ikke lure

Presentasjonen av Xtra-PC er imponerende, og det er ikke nødvendigvis feil at Linux, som ligger på minnepinnen fra Xtra-PC, kan være raskere enn Windows.

Mengder av blinkende annonser

Nederst på nettsiden som skryter av produktet, er det tilsynelatende en rekke Facebook-kommentarer fra fornøyde eiere av Xtra-PC. 

Igjen blinker varsellampene. Det finnes nemlig ikke en eneste negativ kommentar, noe som er svært uvanlig til Facebook å være, og når man prøver å klikke seg videre inn på det sosiale mediet, er ikke koblingene aktive. 

Vi har heller ikke klart å finne personer på Facebook som svarer til navnene og bildene. Det er altså snakk om falske Facebook-kommentarer, riktignok dyktig laget.

Hvis man har et så fantastisk produkt, er det vel ingen grunn til å manipulere bilder, navn og kommentarer?

Hva får man for pengene?

Det virker utrolig at en liten minnepinne kan gjøre en gammel pc som ny igjen, men hva er det egentlig du får for 300 kroner? 

På (den danske) hjemmesiden kan vi lese følgende om Xtra-PC:

"Xtra-PC er et lille USB-stik, med høj ydeevne, som kan sættes ind i din computers USB-port. Inden for få sekunder, vil det gamle, langsomme styresystem (Windows eller Mac) blive tilsidesat og erstattet af et fuldt funktionsdygtigt Linux-styresystem, som er lynhurtigt og enkelt at anvende!"

Du får med andre ord en minnepinne med en gratis Linux-versjon installert. Linux er gjerne raskere enn Windows på en eldre pc. 

Det er altså ikke umulig at maskinen blir raskere med Xtra-PC, men Windows blir det ikke.

Windows blir ikke raskere

De forskjellige versjonene av Linux kan installeres som en såkalt Live-versjon, der de kan kjøres direkte fra for eksempel en minnepinnne. Du slipper altså å installere noe.

På nettet fant vi et bilde lagt ut av en som har kjøpt Xtra-PC.

På minnepinnen ser man tydelig at det dreier seg om en minnepinne på 8 GB. Slike får du får under en femtilapp i flere norske nettbutikker. 

Xtra-PC er ikke annet enn en minnepinne på 8 GB med en Linux-installasjon.

På dette bildet ser du at minnepinnen fra Xtra-PC er på 8 GB.

Selskapet vil ikke selv si hvilken Linux-versjon de benytter, men ifølge flere fora på nettet er det snakk om Lubuntu, som er en lett og rask Linux-versjon.

> Lubuntu kan du laste ned gratis her.

Du kan med andre ord lage din egen "Xtra-PC" ved hjelp av en minnepinne du allerede har (eller kjøpe en ny til 50 kroner), og få nøyaktig det samme produktet som ellers selges for 300 kroner. 


Ikke svindel, men tvilsom markedsføring

Det er kanskje ikke direkte svindel ettersom du faktisk får det produktet som loves, men markedsføringen er i beste fall villedende. 

Etter vår vurdering er dette i strid med god markedsføringsskikk, ettersom det er brukt falske anmeldelser, bilder og uttalelser i presentasjonen av produktet. 

Bortsett fra det er det bortkastet å bruke penger på en gratis versjon av Linux.

Kanskje du er interessert i...