Eugene Kaspersky
Eugene Kaspersky

Bare 25 år gammel programmerte han sitt første antivirusprogram. I dag er han direktør for et av verdens største sikkerhetsfirmaer. 

© Kaspersky Lab

Mannen bak Kaspersky: Fra KGB til it-milliardær

Eugene Kaspersky var offentlig ansatt i Sovjet-byråkratiet før han startet sitt eget sikkerhetsfirma. I dag er han vellykket direktør for den global virksomheten Kaspersky Lab. Her er historien om hvordan det hele startet.

28. november 2017 av Morten Skeldal Østergaard

Moskva, 1989: Det ser ut til å bli en helt vanlig dag på kontoret da den 25 år gamle dataingeniøren Jevgenij Kaspersky setter seg ved skjermen i det sovjetiske forsvarsdepartementet.  

Jevgenij er systemets mann og utdannet i et eget studieprogram for kommende KGB-offiserer. Han traff til og med sin kone på et KGB-eid feriested.  

Denne dagen vil likevel forandre den unge mannen fra sovjetisk mønster­byråkrat til kapitalistisk gründer og senere dollarmilliardær. 

Mens Jevgenij sitter og arbeider, faller plutselig bokstavene foran ham ned i en haug nederst på skjermen. Han går forundret i gang med å undersøke hva som har skjedd.

Kaspersky lager sitt første antivirus-program

Det viser seg maskinen er rammet av det utbredte Cascade-viruset 

Jevgenij begynner å programmere et botemiddel. Det klarer han, og antivirusprogrammet blir starten på det vi i dag kjenner som Kaspersky Lab.

I Komputer for alle nummer 18/2017 forteller vi historien om Kasperskys vei til eliten blant verdens antivirusfirmaer.

Sikkerhetsfirmaet Kaspersky

Eugene Kaspersky brukte etternavnet sitt da han skulle gi navn til sikkerhetsfirmaet Kaspersky Lab. 20 år etter at firmaet ble stiftet, er programmene fra Kaspersky den mest brukte sikkerhetsprogramvaren i Europa.

Globalt er Kaspersky Lab blant de største i konkurranse med giganter som Symantec, selskapet bak Norton Security.

Les hele historien om Eugene Kaspersky i Komputer for alle nummer 18/2017. 

Tegner du et abonnement nå, kan du lese artikkelen om Kaspersky og de siste ti numrene av bladet med det samme på mobilen eller nettbrettet med appen Wype. 

Kanskje du er interessert i...