Godt og gratis bildebehandlingsprogram til pc-en.
Krita

Bildebehandling kan være en kostbar affære. Heldigvis finnes det gratisprogrammer som er mer enn gode nok for de fleste.

© Shutterstock

Rediger bilder gratis og spar penger

Du behøver ikke å kjøpe Photoshop eller andre dyre programmer for å etterbehandle bilder. Bruk heller bildebehandlingsprogrammet Krita. Det koster ingenting.

1. desember 2020 av Niklas Ernst

Mange sverger til programmer som Photoshop eller Lightroom når de skal etterbehandle bildene sine.

Photoshop eller Lightroom er store profesjonelle programmer som har enormt med muligheter. De har imidlertid én ulempe. Det er nemlig dyre.

Du trenger imidlertid ikke å bruke så mange kronene hvis du vil gjøre endringer i bildene dine.

> Les også: Få farger på de gamle bildene med ett klikk 

Det finnes nemlig glimrende bildebehandlingsprogrammer som både er gratis og har mange av de samme funksjonene som store og dyre programmer.

Et av dem er Krita, et tegne- og bildebehandlingsprogram for både Windows, Mac og Linux.

Mange smarte verktøy

Med Krita får du en hel rekke nyttige verktøy. Det er for eksempel lett å frilegge et objekt fra bakgrunnen og sette det inn på andre bilder, som under.

Frilegging og bildemanipulasjon i bildebehandlingsprogrammet Krita
Krita

Her har vi frilagt gutten og satt ham inn på en ny bakgrunn. Vi viser deg hvordan du kan gjøre det samme i bildebehandlingsprogrammet Krita.

© Shutterstock // Komputer for alle


I Krita kan du også jobbe i lag, akkurat som i Photoshop, og redigere enkeltelementer i et separat lag.

Du får også mange forskjellige filtre, slik at du raskt kan endre et bilde og for eksempel gjøre det svart-hvitt eller øke fargemetningen.

Enkelt å manipulere bilder

Programmet har også det virkningsfulle Liquify-verktøyet som du kanskje kjenner fra Photoshop. Med det kan du endre proporsjonene i deler av bildene.

Du kan for eksempel gjøre en liten nese større, som under, eller gjøre en kraftig hake mindre. 

Bildebehandlingsverktøyet Krita gjør manipulering av bilder til en lek.
Liquify i Krita

Med Liquify-verktøyet i Photoshop kan du manipulere bilder og for eksempel gjøre nesen større. Denne funksjonen får du også i bildebehandlingsprogrammet Krita.


I den nye utgaven av Komputer for alle kan du lese den første av i alt tre deler der vi viser hvordan du redigerer bilder i Krita.

I boksen under kan du se hva du lærer i de forskjellige delene.

> Som abonnent kan du laste ned programmet gratis og trygt fra Fordelssonen. Der finner du også den første delen om programmet.

> Akkurat nå kan du få en utgave av Komputer for alle samt full tilgang til Fordelssonen for kun kroner 29,-. Les mer her.

Lær bildebehandling i Krita:

Del 1: Frilegging og lag

Vi lærer deg å frilegge et element i et bilde og sette det inn i et annet. Du lærer også hvordan du jobber i lag.

Del 2: Retusjering

I andre del lærer du å retusjere bilder og rette opp småfeil og forstyrrelser, slik at bildene ser ut akkurat slik du hadde tenkt at de skulle være.

Del 3: Filtre og effekter

I den siste delen viser vi hvordan du jobber med effekter og filtre. Det kan både gjøre bildene både morsommere og mer interessante.

Kanskje du er interessert i...