Mapper som komprimeres i en tvinge

Skal du sende mange filer som vedlegg til epost, er det både enklere og sikrere å komprimere dem før du sender.

© Shutterstock

Her har du de tre beste gratis zip-løsningene

Sørg for optimal sikkerhet og spar tid når du skal legge ved flere filer i en epost: Her finner du det perfekte komprimeringsprogrammet.

3. august 2019 av Martin Haverholm

Sender du ofte mange filer som vedlegg til epost? Da vet du også hvor irriterende det kan være å legge til én og én fil.

En annen ulempe ved å legge til filene på denne måten er at de kan snappes opp av hackere hvis du sender dem over en usikker tilkobling. 

Hvis du sender en fil med følsomme personopplysninger, kan du med andre ord utsette både deg selv og andre for direkte fare.

Heldigvis finnes det en løsning som takler begge disse problemene, nemlig zip-programmer som komprimerer filene til én kryptert mappe. Noen av dem kan til og med passordbeskytte mappen, slik at filene er enda sikrere.

Her ser du de tre løsningene vi synes er de beste:

1. PeaZip
2. 7-Zip
3. Windows’ egen zip-funksjon

1. PeaZip

PeaZip har vært med noen år og regnes fortsatt som et av de beste komprimeringsprogrammene som finnes – kanskje det aller beste.

I denne sammenhengen foretrekker vi faktisk PeaZip fordi programmet både er brukervennlig og svært sikkert.

Selv om programmet er på engelsk gjør den enkle brukerflaten i PeaZip, med sine selvforklarende ikoner, at det er lett å finne alle funksjonene.

Samtidig har PeaZip en smart funksjon som gjør det lett å passordbeskytte filene, slik at mottakeren på kjenne passordet for å åpne dem. Det er både smart og sikkert.

Du finner både PeaZip og en utfyllende veiledning i Fordelssonen (for abonnenter).

2. 7-Zip

Mange erfarne pc-brukere foretrekker 7-Zip, og det er fortsatt et av de beste filkomprimeringsprogrammene.

En av de gode funksjonene ved 7-Zip er at man kan passordbeskytte de komprimerte filene slik at de bare kan åpnes av folk som kjenner passordet.

7-Zip kan på mange måter måle seg med PeaZip og har i tillegg et antall enda mer avanserte funksjoner.

Grunnen til at vi likevel foretrekker PeaZip er hovedsakelig at brukerflaten i 7-Zip er noe mer krevende å finne ut av.

3. Windows’ egen zip-funksjon

Windows 10 har sin egen zip-funksjon der du ganske enkelt høyreklikker på filen du ønsker å komprimere til en .zip-fil. Dette er utvilsomt den enkleste løsningen, men den har sine begrensninger.

En av de viktigste er at du bare kan komprimere og pakke ut .zip-filer. Tredjepartsformater som .rar, .7z og andre støttes ikke.

Det betyr at du uansett må installere et ekstraprogram hvis du vil åpne en fil i et annet format enn .zip, så hvorfor ikke gjøre det med det samme?

Hvis du skal komprimere en fil på en pc der du ikke får lov til å installere programmer, kan selvfølgelig Windows-løsningen likevel være praktisk.

Kanskje du er interessert i...