Cd-bunke ved høyttaler.

Cd-en fyller 35 år. Her er noen fakta om den runde skiven. 

© Shutterstock

5 fakta om cd-platen

I år er det 35 år siden den første cd-platen ble presset på Philips-fabrikken i Hannover. Det feirer vi ved å gi deg fem fakta du kanskje ikke kjente til om den lille platen.

16. august 2017 av Henning Dadkhah Rasmussen

Da den første cd-platen forlot Philips-fabrikken i tyske Hannover, var det etter mange år med utvikling.  

Underveis hadde Philips startet et samarbeid med japanske Sony, og det medførte avgjørende justeringer i designen. 

5 fakta om cd-en:

1. Størrelsen

Prototypen fra Philips hadde en diameter på 11,5 cm og hadde plass til en time med musikk, men den musikkutdannede Sony-sjefen Norio Ohga hadde et annet ønske. Han ville at den skulle ha plass til Beethovens niende. Det fikk den, og dermed ble spilletiden på en cd 74 minutter. 

Det var også et krav fra Sonys side at platen skulle passe i en japansk skjortelomme. Den er 12 cm bred, og slik fikk cd-en sin størrelse.

CD

2. Størrelsen på hullet

Derimot var det Philips som bestemte størrelsen på hullet i midten, og det er nøyaktig like stort som en nederlandsk 10-centmynt, også kjent som en "dubbeltje".

3. Verdens først cd-spiller

1. oktober 1982 lanserte Sony verdens første cd-spiller CDP-101. En måned senere var Philips CD100 klar for markedet.

4. ABBA var først ute

Kort tid etter lanseringen kom den første cd-platen fra Hannover i salg. Det var ABBA-albumet The Visitors, som ble lansert på vinyl året før.

5. Strømming dreper cd-en

Til dags dato er det solgt over 2,5 milliarder cd-er på verdensbasis. 

Cd-en har tapt slaget mot nedlasting og strømmetjenester, men her i Norge har salget av cd- og vinylplater hatt litt oppsving de siste årene. Det finnes fremdels dem som sverger til de fysiske formatene.

Bedre lyd ved pc-en

Nå kan du få bedre lyd ved pc-en, helt uten å forstyrre omgivelsene. Akkurat nå får du et sett hodetelefoner, 2 nummer av Komputer for alle og det digitale bilaget "Alt du bør vite om strømming" for kun kroner 59,50. Du sparer 411 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...