Microsoft blokkerer makrovirus i vedlagte filer
Blokkerer populær svindeltype:

Når du mottar en uoppfordret e-post med et vedlagt Excel- eller Word-dokument, er det ofte innebygde makroer i dokumentet som kan infisere pc-en din. Nå er det imidlertid snart slutt på at kriminelle misbruker denne inngangen til pc-en din.

Microsoft blokkerer virus og løsepengevirus i e-post

Nå slipper du å frykte virus gjennom vedlegg i en e-post. Microsoft sørger med en oppdatering for at makrovirus ikke lenger kan skade pc-en din.

10. februar 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

De fleste av oss har opplevd å motta e-post med vedlagte Office-dokumenter. Og når det skjer, vil du kanskje også ha lagt merke til at Office-programmene av sikkerhetshensyn har blokkert for potensielt skadelig innhold som makroer.

Det viser seg at du må klikke på en farget linje øverst i dokumentet for å aktivere redigering av dokumentet med aktivt innhold. 

Fenomenet opptrer uansett om du har mottatt dokumentet fra en du kjenner eller fra en uoppfordret avsender. 

Misbrukt i årevis av kriminelle

De kriminelle har i mange år misbrukt Microsofts Office-dokumenter til å spre virus og skadevare. Ofte skjer det ved at du mottar en svært kortfattet e-post som hevder at du må betale en regning eller kontrollere et årsoppgjør.

Sammen med e-posten finner du et vedlegg som vanligvis er i Excel-, PowerPoint- eller Word-format. 

Hvis du åpner filen og aktiverer redigering med makroer, vil det bli lastet ned løsepengevirus eller andre virus til pc-en din og dermed er skaden skjedd.

Her er et typisk eksempel på svindelforsøk via e-post.
Svindelforsøk:

Her er et typisk eksempel på en phishing-e-post, der vedlegget er et Excel-dokument med skadelige makroer som vil få pc-en til å laste ned et virus til harddisken.

Slutt på å aktivere makroer

I løpet av sommeren vil Microsoft oppdatere Office-pakkene slik at det ikke lenger er mulig å aktivere makroer og annet aktivt innhold i dokumenter ved bare å klikke på en linje under verktøylinjen.

Det minimerer risikoen for at du ved et uhell bidrar til å gjøre dokumentet skadelig. 

Nå er det ikke lenger mulig å klikke for å redigere der makroer aktiveres.
Før og etter:

Øverst ser du linjen som i dag vises når du åpner et dokument du har mottatt via e-post. Nedenfor kan du se hvordan det vil se ut etter oppdateringen. Nå er det ikke lenger mulig å klikke for å redigere der makroer aktiveres.

Kommer til de nyeste Office-pakkene

I første omgang sendes oppdateringen ut til de nyeste Office-pakkene etter sommeren, men senere vil også Office-pakkene tilbake til Office 2013 få den nye sikkerhetsoppdateringen.

Etter at oppdateringen er installert, vil du ikke lenger kunne aktivere makroer ved en feil eller hvis du bare er litt for rask på avtrekkeren.

Men hvis du mottar et dokument fra en du stoler på, kan du likevel aktivere det, men på en litt mer tungvint måte.

Heretter må du se på filens egenskaper. Det gjør du ved å høyreklikke på filen i Filutforsker og velge Egenskaper. Under Generelt har du da muligheten til å fjerne blokkeringen som vist nedenfor.

Fjern blokkering i filens egenskaper
Fjern blokkeringen:

Hvis du vil aktivere makroer og annet innhold i dokumenter du har mottatt via e-post etter oppdateringen, må du lagre dokumentet på harddisken. Høyreklikk deretter på dokumentet, og velg Egenskaper. Nå er det mulig å velge Fjern blokkering for å redigere dokumentet.

Beskytt hele datamaskinen mot virus

Vedlegg i e-postmeldinger er en av hovedårsakene til at datamaskinen blir rammet av virus eller skadevare, så oppdateringen fra Microsoft vil redusere risikoen betraktelig.

Men det finnes mange andre måter svindlere kan infisere datamaskinen på med virus og skadevare – og de kommer stadig med nye triks. 

Den beste beskyttelsen av pc-en din er derfor alltid gode, stabile og oppdaterte sikkerhetsprogrammer som fanger opp all verdens trusler – også de nye – før de gjør skade på pc-en din. 

Vi anbefaler sikkerhetspakken fra Komputer for alle, som består av seks programmer, for optimal beskyttelse av pc-en din. Som abonnent kan du laste ned programmene og veiledningene gratis fra Fordelssonen her.

Kanskje du er interessert i...