Slektsforskning på internett

I Komputer for alle har vi nå et stort slektsforskningstema over fire utgaver. I temasakene får du alle verktøyene du trenger til å studere dine forfedre nærmere og finne fjerne slektninger.

Du kan få hele temaet levert på døren for kun kroner 99,–. 

Kom i gang med slektsforskning på nettet

Internett har gjort det mye lettere å finne familehistorien din på nettet. Slektsforskning er en spennende hobby. Vi viser deg hvordan du kommer i gang med slektsforskning på nettet.

14. juni 2018

”Det er fort gjort å bli bitt av slektsforskningsbasillen”, forteller Kirsten Sanders. Hun en særdeles entusiastisk slektsforsker og har flere gode tips for deg som fersk i faget.

Med internett og programmer som Legacy Family Tree har det blitt lettere å forske på slekten fra din egen pc.

Du kan klare opptil 95 prosent av slektsforskningen på nettet, ifølge Kirsten Sanders. 

Fant slekten sin med slektsforskning på nettet

“Faren min hadde allerede gjort en del slektsforskning, men det skjedde uten pc og andre moderne hjelpemidler. Selv om det var en del hjelp i arbeidet han hadde gjort, så måtte jeg stort sett starte fra bunnen”, forteller Kirsten Sanders.

Ifølge Kirsten lærer du ikke bare mer om avdøde slektninger, men får også mulighet til å komme i kontakt med fjerne, nålevende slektninger.

“Jeg har for eksempel funnet og kommunisert med flere familiemedlemmer i USA“, forteller hun.

Den største oppdagelsen var likevel da hun fant ut at hun og ektefellen hadde felles opphav. 

“Helt tilbake på 1500-tallet hadde vi faktisk en felles forfader”, forteller hun. Det var en DNA-test som gjorde at ekteparet kom frem til det overraskende funnet. 

Slektforskning med Legacy Family Tree

Kirsten bruker slekstforskingsprogrammet Legacy Family Tree, med stor begeistring. 

“Gratisversjonen er helt glimrende og dekket langt på vei behovene jeg hadde. Den har mengder av funksjoner“, sier hun, men legger til at hun imidlertid bruker betalingsversjonen i dag, den har flere funksjoner for å skrive ut og fremstille et stamtre grafisk.

PC-en er viktig for slektsforskning

Ifølge Kirsten blir slektsforskning lett en svært tidkrevende hobby.

”Det tar den tiden man har”, forteller den erfarne slektsforskeren. 

Hun regner med at rundt 95 prosent av arbeidet med å grave frem informasjon om slekten lar seg gjøre fra pc-en hjemme. 

”Bare hvis man vil grave dypere etter for eksempel skiftedokumenter, kan det være nødvendig å oppsøke fysiske arkiver”, forklarer hun.

4 tips til slektsforskning:

  1. Snakk med eldre familiemedlemmer. De kan hjelpe deg med informasjon om slekt etter 1960, som du ikke finner på nettet.
  2. Lær gotisk, før eller siden får du behov for å kunne lese gotisk skrift, som ofte ble brukt i blant annet kirkebøker fra før 1900-tallet.
  3. Oppsøk din lokale slektsforskningsforening. Det finnes det mange lokale foreninger som tilbyr for eksempel foredrag og andre arrangementer.

  4. Noter kildene når du finner nye opplysninger. På den måten blir det lettere å legge til informasjon senere.

Lær alt om slektsforskning i Komputer for alle

Over fire utgaver går ser vi nærmere på hvordan man kan drive slektsforskning på nettet.

Du får alle verktøyene du trenger for å mestre programmet Legacy Family Tree fullt ut, og mange tips og triks om hvordan du går frem for å finne detaljer om forfedrene og familiegrenene dine mange generasjoner bakover.

Hvis du abonnerer, vil du umiddelbart ha tilgang til programmet i Fordelssonen, og du vil også få tilgang til hele temaet fra bladet.

> Du kan velge mellom flere premier når du abonnerer på datamaskinen for alle. Se dem her.

Kanskje du er interessert i...