Se verden utenfra med Google Earth
Google Earth

Det er enkelt å måle både avstander og områder i Google Earth. Vi viser deg hvordan. 

© Google

Slik bruker du genialt verktøy i Google Earth

Enten du aldri har brukt Google Earth før eller allerede har det installert på datamaskinen, bør du prøve dette geniale trikset i Google-programmet.

11. januar 2023 av Niklas Ernst

Med Google Earth får du bokstavelig talt hele verden tilgjengelig på skjermen.

Alle mulighetene det gir kan virke overveldende når det f.eks. bare tar ett klikk og et par sekunder å reise fra Egypts pyramider til Manhattan.

LES OGSÅ: Dra på en digital 3D-tidsreise i Google Earth

Derfor kan det virke uoversiktlig når du skal lære å bruke de geniale verktøyene som skjuler seg i Google Earth, rett og slett forbi mulighetene i programmet er så mange.

Men hjelpen er nær, for her i redaksjonen har vi saumfart programmet for å finne de beste og mest nyttige funksjonene som ikke bare er imponerende og flotte å se på, men som du faktisk også kan bruke i det virkelige livet utenfor pc-skjermen.

Her får du et av de beste tipsene våre. Resten kan du lese i magasinet Komputer for alle nummer 3/2023 eller i Fordelssonen her. 

Google Earth eller Google Earth Pro?

Du kan bruke Google Earth på nettet, eller du kan laste ned Google Earth Pro til datamaskinen. 

Nettversjonen er en enklere versjon. Du kan gå på oppdagelse over hele verden, se naboens hus eller finne neste feriemål, men egentlig ikke så mye mer enn det. Bildekvaliteten er heller ikke på topp.

Med Google Earth Pro på datamaskinen får du bedre oppløsning og raskere gjengivelse av bildene, og du får tilgang til en rekke ekstrafunksjoner, der du blant annet kan se historiske kart, lage videoer av for eksempel en flytur over huset ditt og mye mer. 

Mål opp et område med Google Earth Pro

Et godt eksempel på de nyttige funksjonene er muligheten til å måle opp et landområde i Google Earth Pro. Det er et genialt verktøy som på kort tid gjør det mulig å foreta en oppmåling av et område (eller en avstand) du selv definerer.

Nedenfor kan du se hvordan du foretar en oppmåling av et område: 

  1. Åpne Google Earth.
  2. Finn stedet du vil måle opp. 
  3. Klikk på Linjal-ikonet i menyen. Nå åpnes det et nytt vindu.
  4. Velg Polygon for å måle opp et område.
  5. Hold markøren over et punkt på kartet og klikk på et startpunkt for målingen.
  6. Fortsett å lage markeringer til du har målt opp det du vil måle.
  7. Målingen vises i Linjal-vinduet.

Dermed kan du lynraskt få en følelse av hvor stor plenen din er når du skal bestille rullegress, eller hvor langt det er rundt den lokale innsjøen – helt uten å reise deg fra datamaskinen eller finne frem målebånd og tommestokk.

Slike målinger er mulig fordi Google Earth i dag, takket være en omfattende katalog over satellittbilder, geografiske data og luftfotograferier, er et ekstremt nøyaktig verktøy.

Du kan også foreta en lignende oppmåling med Google Earth på nettet hvis du ønsker det. 

Slik laster du ned Google Earth

Hvis du ennå ikke har installert Google Earth Pro på datamaskinen, må du først installere det før du kan bruke de mange funksjonene, som f.eks. muligheten til å måle opp et område. 

Google Earth finnes i en gratis Windows-versjon, også kalt Google Earth Free, eller Google Earth Pro, som du laster ned til datamaskinen og installerer på samme måte som andre programmer på Windows-datamaskinen.  

LES OGSÅ: Se hvordan huset ditt så ut før i tiden

Vil du laste ned Google Earth i en norsk versjon, må du følge lenken nedenfor til Googles nettside, der du finner flere forskjellige versjoner av Google Earth. 

Lenke: Last ned Google Earth Pro på norsk her

Når nettsiden åpnes, klikker du på knappen Last ned Google Earth Pro for datamaskin for å laste ned gratisversjonen av Google Earth til datamaskinen. 

Bruk Google Earth som app på mobiltelefonen

Det er imidlertid ikke bare på datamaskinen du kan bruke Google Earth. Det finnes også som app til mobiltelefonen din. Du finner Google Earth-appen til Android her, og hvis du vil laste ned appen til iPhone, kan du laste den ned her.

Med Google Earth-appen er det enda mer intuitivt å bevege seg over landegrenser og rundt mellom 3D-bygninger ved hjelp av berøringsskjermen.

Eller du kan reise i tiden og se hvordan et bestemt område har utviklet seg over tid – og du kan oppleve all verdens steder ved hjelp av Google Streetview, slik at det nesten er som å være der selv. 

Her ser du Google Earth

Med Google Earth-appen kan du for eksempel se hvordan et område har utviklet seg over tid. 

© Google

Flere tips og triks til Google Earth

Google Earth til datamaskinen og mobiltelefonen har altså veldig mange funksjoner, og det kan være litt av en oppgave å finne de beste og mest interessante. 

LES OGSÅ: Her er de skjulte funksjonene i Google Maps

I det nye nummeret av Komputer for alle, blad 3/2023, har vi imidlertid gjort jobben for deg og funnet de beste verktøyene i Google Earth Pro. Her viser vi for eksempel hvordan du tar opp en video i 3D, som nærmest ser ut som om den er tatt opp med en drone eller et fly. 

Du kan kjøpe Komputer for alle der du pleier å kjøpe blader, men du kan også lese artikkelen i Fordelssonen allerede nå. Du finner artikkelen her. 

> Her er de geniale funksjonene i Google Earth Pro

Kanskje du er interessert i...