Det kan være vanskelig å finne riktig program til å åpne en ny filtype. Det hjelper verktøyet vårt deg med. 

© Shutterstock

Nytt verktøy: Slik åpner du de vanskelige filene

Det kan være vanskelig å få oversikten over alle de forskjellige filtypene som finnes. Med det nye verktøyet vårt blir det imidlertid mye lettere. Finn det her.

10. august 2022 av Niklas Ernst

JPG-filer, EXE-filer og MP3-filer kjenner nok de fleste til. Disse bruker vi ofte når vi sitter ved datamaskinen, og vi kan støte på dem flere ganger om dagen. 

LES OGSÅ: Åpne nettsidene automatisk i Chrome

Og så er det de filene som er mer sjeldne, spesielle, rare og mystiske, og som du kanskje aldri har hørt om. 

Eller i hvert fall ikke har noen formening om hvordan du åpner eller hvilken type informasjon de lagrer. Det kan f.eks. være filtyper som AIF, DjVu, HEIC og EXIF, som for mange sannsynligvis vil være helt nye og ganske ukjente. 

Og det er ikke så rart, siden det finnes hundrevis av forskjellige filformater.

Finn programmet i Fordelssonen

Noen av filtypene kan leses av flere programmer, mens andre bare kan åpnes av svært spesifikke. I det nye verktøyet går vi gjennom noen av de mest interessante, nyttige, praktiske, men også – for noen – ukjente filformatene som du kan støte på når du surfer på nettet og bruker datamaskinen.

LES OGSÅ: Slik leser du PDF-filer i nettleseren

Det kan f.eks. være at du har kommet over en PPT-fil, som er en spesiell standard Microsoft bruker til presentasjoner laget i Microsoft Office. 

Men hva gjør du da, hvis du ikke har kjøpt og installert Office-pakken? Du bruker naturligvis gratisalternativet LibreOffice, som du finner i Fordelssonen. 

Åpne AIF-filer, PSD-filer, HEIC-filer og mange andre

For å gjøre det enklere å finne ut hvilket program som åpner en bestemt filtype, har vi nå laget et nytt digitalt verktøy. Her har vi samlet en rekke atypiske filtyper som du kan risikere å støte på – og så gir vi deg et program som kan åpne filen. 

LES OGSÅ: Søk på fanene i Google Chrome

Du finner verktøyet i Fordelssonen. Du må være pålogget for å kunne lese om filtypene og se de tilknyttede programmene og deres lenker. Du finner artikkelen og den detaljerte veiledningen her.

I verktøyet viser vi deg blant annet hvordan du åpner AIF-filer, PSD-filer, RTF-filer, z7-filer, DjVu-filer, HEIC-filer, SVG-filer, ISO-filer, ePub-filer og MOV-filer. 

Listen over filer og programmer oppdateres løpende etter hvert som vi støter på nye og spesielle filer. 

Kanskje du er interessert i...