Unngå virus og skadevare

Utallige virus og skadevareprogrammer herjer nettet. Her er gode tips om hvordan du unngår å bli det neste offeret.

© Shutterstock

Ekspertenes beste sikkerhetstips

Hvordan er det med datasikkerheten? Her gir fem eksperter sine beste tips om hvordan du sikrer pc, nettbrett og mobiltelefon best mulig

31. januar 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck


Virus, nettfiske, utpressingsvirus – nettet florerer av skadevare som kan by på alvorlig trusler mot pc, smarttelefon og nettbrett. Og fremdeles bruker for mange for enkle passord, glemmer å sikkerhetskopiere eller velger bort antivirusprogrammene.  

Derfor har vi fått fem eksperter på datasikkerhet til å gi oss de beste tipsene om hvordan du beskytter deg best mulig mot den digitale ondskapen i verden.


Alexander Vukcevic leder Aviras Virus Labs og er ansvarlig for utviklingen av ny teknologi som skal oppdage og analysere nye former for skadevare.

1. Bruk alltid antivirus

Antallet utpressingsvirus har økt kraftig. Det samme gjelder målrettede forsøk på nettfiske. Når både antall trusler og digitale enheter i hjemmet øker, risikerer flere å bli offer for datakriminalitet.

Et godt antivirusprogram er en viktig for å sikre pc-en. Programmet beskytter mot en rekke trusler, "malvertising" (skadevare skjult som reklame), trojanske hester og andre uønskede programmer.

> Last ned et sikkerhetsprogram for å beskytte pc-en her. (Gratis for abonnenter)

2. Hold programmene oppdatert

I det øyeblikket du kobler deg på internett, står datakriminelle klare til å utnytte sårbarheter i programmene dine. Holder du programmene oppdatert, reduseres faren for å bli angrepet.

3. Få en VPN

En VPN-tjeneste lagrer ganske enkelt kommunikasjon i en lukket og kryptert konvolutt, og leverer den trygt til mottakeren, for eksempel en hjemmeside. Det er spesielt viktig når du bruker trådløse nettverk, i verste fall kan nemlig andre som bruker samme nettverk få tilgang til dine private meldinger.


Bullguard sikkerhetsekspert

Vlad Podoleanu er produktansvarlig i Bullguard, som har levert sikkerhetsprogrammer til forbrukere i 15 år – blant annet beskyttelse av pc-er og utstyr til smarte hjem.


1. Bruk adferdsbaserte sikkerhetsprogrammer

Det kan virke litt lettvint å anbefale et sikkerhetsprogram. Man skulle tro det sier seg selv at man bør bruke slik beskyttelse, men det er overraskende mange som ikke gjør det.

Adferdsbasert antivirus analyserer trusler og beskytter mot trusler som ennå ikke er oppdaget av programutviklerne – det gjelder særlig en del utpressingsvirus.

> Last ned et sikkerhetsprogram for å beskytte pc-en her. (Gratis for abonnenter)

2. Bruk lange og vanskelige passord

En tommelfingerregel sier at hvis passordet er enkelt for deg, så er det også enkelt for en hacker.  

Derfor bør du bruke passord som inneholder minst ti tegn, som har både tall og symboler, og store og små bokstaver.

3. Beskytt privatlivet på smarttelefonen

De fleste smarttelefoner har apper som skal gjøre livet lettere for brukeren, men visste du at mange apper gir bort informasjon uten din tillatelse?

Du kan beskytte privatlivet ved å opprette en egen epostkonto til å opprette profiler til apper og tjenester, sjekke tillatelser som apper krever når du installerer dem, og slå av fil- og nettdeling på telefonen når du ikke bruker det.


Sikkerhetstips for pc hos Heimdal Security

Siden 2014 har Morten Kjaersgaard vært administrerende direktør i Heimdal Security, som beskytter både forbrukere og bedrifter mot datatrusler og informasjonstyveri.


1. Vær oppmerksom når du sjekker epost

Du bør ikke åpne epost fra ukjente avsendere eller besøke ukjente hjemmesider.

2. Oppdater programmer og bruk antivirus

Sørg for å oppdatere programmene dine, og bruk et antivirusprogram, slik at du blir mindre sårbar for angrep.

> Last ned Patch my pc og få hjelp til å holde pc-en oppdatert (Gratis for abonnenter).

3. Bruk automatisk sikkerhetskopiering

Automatisk sikkerhetskopiering kan ta brodden av et eventuelt utpressingsforsøk fordi du kan gjenopprette filer som krypteres i angrepet.


Kaspersky Lab it, sikkerhet og datakriminalitet

Leif Jensen er administrerende direktør i Kaspersky Lab, Norden. Han bistår private og bedrifter med å opprette et solid forsvar mot kyberkriminalitet. Han holder foredrag for bedrifter og på skoler om datasikkerhet og -kriminalitet.


1.  Beskytt enhetene med et godt antivirusprogram

Det er mange gode løsninger på markedet, men de følger svært sjelden med operativsystemet. Et godt antivirusprogram kjennetegnes av at det faktisk oppdager virus og skadevare i upartiske tester, og at det gir få såkalte "falske positiver”.

En annen viktig ting som kjennetegner et godt antivirusprogram er at det gjør mer enn bare å vurdere mønstre – at det for eksempel også passer på at filene på harddisken blir kryptert eller sjekker om kilden filen eller nettstedet kommer fra er pålitelig.

2. Hold pc, smarttelefon og nettbrett oppdatert

Utpressingsvirus og annen skadevare kommer seg inn ved å utnytte sårbarheter i operativsystemet eller andre programmer. De fleste produsenter oppdaterer programvaren raskt når de oppdager en feil, så sørg for å installerer disse med det samme.

> Last ned Patch my pc og få hjelp til å holde pc-en oppdatert (Gratis for abonnenter)

3. Ikke vær nysgjerrig

Kriminelle har blitt ganske flinke til å skrive "offisielle" eposter på brukbart norsk, slik at det er lett å tro at de kommer fra for eksempel banken eller PostNord.

Hvis du venter en pakke eller tenker at du bør bytte passord i banken, går du inn på tjenesten via hjemmesiden og gjør slik du pleier. Ikke prøv å spare ti sekunder ved å klikke på en kobling eller en knapp i en epost – det kan koste deg dyrt.


Symantec sikkerhetsprogrammer

Robert den Drijver leder Symantecs avdeling for forbrukerprodukter i Norden og Benelux. De siste elleve årene har han jobbet med internettsikkerhet og vet hva vanlige forbrukere bør gjøre for å beskytte seg.

1. Bruk sterke og unike passord på pc-en, i hjemmet og på internettkontoene. 

Unngå koder som "123456" eller "password". Lag komplekse passord, og bytt ofte.

Har du problemer med å huske mange passord, kan du få hjelp av LastPass. Det kan nemlig huske dem for deg. (Gratis for abonnenter). 

2. Vær varsom med epost

Innboksen er et av de stedene hvor det er lett å få virus. Slett mistenkelig epost – særlig hvis de inneholder koblinger og vedlegg.  

Vær ytterst forsiktig med vedlegg som spør om du vil tillate makroer å se innholdet.

3. Sikkerhetskopier filene dine

Sikkerhetskopiering er den mest effektive måten å bekjempe utpressingsvirus på. Angriperen rammer ved å kryptere filer og sperre tilgangen til dem, men har du en sikkerhetskopi, kan du rense pc-en og gjennopprette maskinen og filene.

Du kan laste ned et glimrende program for sikkerhetskopiering fra Fordelssonen. (Gratis for abonnenter)

Kanskje du er interessert i...