Cookieguide komno 142015

Den store guiden til informasjonskapsler

Vi forteller alt du trenger å vite om informasjonskapsler – både hva de gjør med maskinen din, hvorfor de i det hele tatt finnes og hva du bør gjøre med dem.

14. september 2015

Alle som bruker Internett må ta stilling til bruken av informasjonskapsler hver gang de besøker en nettside, men de færreste vet hva en slik kapsel (eller “cookie”) er, og hvorfor man må akseptere dem i tide og utide.

En informasjonskapsel er en liten tekstfil som en hjemmeside lagrer på maskinen din, slik at den husker deg neste gang du besøker siden. Det er altså ikke et program, men en enkel tekstfil der nettleseren noterer visse opplysninger om deg. I dag bruker nesten alle hjemmesider informasjonskapsler, og det gir faktisk flere fordeler – både for eieren av hjemmesiden og for deg som bruker.

Men informasjonskapsler er ikke bare av det gode. De kan misbrukes, og det finnes folk med onde hensikter som gjerne samler inn informasjon på denne måten. I så fall kan informasjonskapslene samle inn informasjon om deg over lang tid, og den hjemmesiden som har plassert en sporingskapsel i nettleseren din, kan tjene penger på informasjonen. Her kan du lese alt om de ulike informasjonskapslene.

Kanskje du er interessert i...