Garmin utsatt for gigantisk angrep

Russiske superhackere krevde 10 millioner dollar av Garmin etter et angrep som skapte problemer for både selskapet og kundene deres.

28. juli 2020 av Steffen Nielsen

23. juli 2020 vil lenge bli husket hos den amerikanske teknologigiganten Garmin. Denne dagen ble nemlig selskapet som spesialiserer seg på navigasjonsutstyr og smartklokker, utsatt for et storstilt hackerangrep.

På hovedkontoret i Kansas i USA forsøkte it-avdelingen først å stenge de ansattes pc-er fra sentralt hold. Da det ikke lyktes, ble de ansatte bedt om å slå av pc-ene manuelt. Da var imidlertid skaden allerede skjedd, og systemene var angrepet av utpressingsvirus. 

Garmin nede for telling

Skadene var enorme. 

Plutselig kunne man verken sende epost eller ringe Garmin, selskapet var ganske enkelt ute av drift. Hjemmesiden til Garmin var også nede. Samtidig rapporterte brukere av Garmin-produkter at for eksempel smartklokker manglet data fra løpe-, gå- og sykkelturer. 

Også produktet FlyGarmin, som brukes av piloter, sluttet å fungere.

Gigantisk sum

Den russiske hackergruppen Evil Corp sto bak angrepet som låste interne produksjons- og nettverkssystemer hos Garmin. For en ikke ubetydelig løsesum på 10 millioner dollar var hackerne villige til å låse opp filene.

Beløpet er besynderlig nok akkurat det dobbelte av dusøren det amerikanske justisdepartementet i fjor lovet til den som kunne komme med informasjon som fører til at Maksim Yakubets, selve sjefsskurken i Evil Corp, blir pågrepet. 

Maksim Yakubets, selve sjefsskurken i Evil Corp

Maksim Yakubets er den trolige hovedpersonen bak angrepene mot GPS-utstyrsprodusenten Garmin.


© FBI

Hackergruppen Evil Corp holder visstnok til i Moskva, og de var altså i de amerikanske myndighetenes søkelys lenge før angrepet mot Garmin. 

Man antar at gruppen har stått bak angrep som har påført selskaper et samlet tap på rundt 100 millioner dollar.


Raske biler og Kreml-forbindelser

Tror du at hackere er venneløse, innadvendte unge menn som sitter hjemme i kjelleren, så forteller historien om Evil Corp noe ganske annet:

Maksim Yakubets, lederen av gruppen, er nemlig et kjent ansikt i Russland og har en forkjærlighet for raske biler og det glade liv. 

Amerikanske myndigheter mener at Yakubets samtidig som han har ledet hackergruppen Evil Corp, også arbeidet for den russiske sikkerhetstjenesten FSB. 

Detaljer fra bryllupet hans i 2019 bidrar også til berømmelsen. Festen skal visstnok ha kostet 300 000 dollar, og flere popstjerner bidro til festlighetene som fant sted utenfor Moskva. 

Ny type utpressing

Angrepet mot Garmin ble utført med utpressingsvirus av typen WastedLocker, som er spesialdesignet for å angripe firmanettverk. Over en uke etter angrepet er det fortsatt problemer med mange av produktene til Garmin.

Det er ingen tegn på at brukerdata er kompromittert, ifølge en pressemelding fra Garmin 27. juli. Pressemeldingen finner du her (på engelsk).

Kanskje du er interessert i...