Smishing sms svindel

Svindel kan like godt ramme via en tekstmelding som via epost. Det kalles også smishing.

Hva er sms-svindel eller smishing?

Smishing, eller sms-svindel, er en stadig mer utbredt svindelmetode. I denne artikkelen ser vi nærmere på noen vanlige former for smishing og hjelper deg med å gjenkjenne svindlernes triks.

25. april 2020 av Steffen Nielsen


Svindleres forsøk på å lure til seg dine personlige opplysninger, altså nettfiske eller "phishing", via epost, har lenge vært et velkjent problem.

Gode søppelfiltre fanger det meste. Likevel kan det være forsøk på svindel som slipper gjennom. I årenes løp har de fleste av oss lært å gjenkjenne svindelforsøkene og sletter dem umiddelbart.

I det siste har svindelforsøk også begynt å komme via tekstmeldinger på telefonen. Smishing, eller sms-svindel, er i ferd med å bli en reell trussel.

Hva er smishing?

Uttrykket smishing er satt sammen av ordene "sms" og "phishing." 

Det er snakk om tekstmeldinger der en svindler utgir seg for å være en person eller et firma som mangler noen opplysninger om deg, ofte for å kunne utlevere en pakke. 

Felles for smishing-forsøk er at du ikke får premien eller pakken du har blitt lovet, men tvert imot blir frastjålet personlig informasjon eller svindlet for penger. 

Hvorfor er sms-svindel farlig?

Sms-svindel, smishing, er på mange måter mer effektivt enn nettfiske, også kalt phishing. Vi er nemlig mindre forsiktige når vi bruker telefonen enn når vi er på pc-en.

Enten er det fordi vi er mindre oppmerksomheten når vi er på farten, eller fordi vi antar at telefonen er sikrer enn pc-en.

Nettopp derfor har mange svindlere funnet ut at tekstmeldinger er et effektivt verktøy.

Slik unngår du sms-svindel

Sms-svindel finnes i flere former, men to typer skiller seg ut:

1. Du har vunnet i en konkurranse

Mottar du en tekstmelding om at du har vunnet en premie i en konkurranse, er det nesten hundre prosent sikkert at det er snakk om sms-svindel.

Svindelmeldingen vil inneholde en kobling til en side der du vil motta en premie, selvfølgelig etter at du har gitt noen opplysninger om deg selv.

Før du vet ordet av det, har du gitt privat informasjon til helt feil personer.

Smishing eller sms-svindel forkledd som konkurranse.
Konkurranse-Smishing

En typisk sms-svindel forkledd som en konkurranse.

2. Pakken din er på vei

De fleste av oss venter ofte en pakke fra ett eller annet sted. Når det kommer en tekstmelding om at pakken er på vei, tar vi det vanligvis for god fisk.

I en svindelpakke-melding får du ofte beskjed om at pakken er klar til levering bare du betaler et ekstra beløp for frakt eller toll. Du blir uansett bedt om å trykke på en kobling.

Det må du ikke gjøre. Det neste som skjer er at du blir bedt om å oppgi personlig informasjon, gjerne kredittkortinformasjon på en falsk hjemmeside og dermed vil svindelforsøket ha lyktes.

Smishing eller sms-svindel forkledd som en falsk pakke.
Pakke-smishing

Slik kan en sms-svindel se ut.

Hvordan unngår jeg å bli lurt?

Det eneste effektive virkemiddelet mot sms-svindel er sunn fornuft.

Har du egentlig deltatt i en konkurranse eller bestilt en pakke?

Venter du på en pakke, vil som regel fraktselskapet eller posten være avsender av tekstmeldingen. Kommer meldingen fra et ukjent nummer eller hvis koblingen ser suspekt ut, bør du la være å trykke på noe som helst – bare slett meldingen.

Kanskje du er interessert i...