Sikkerhetskopi i skyen eller på ekstern harddisk? Se vår anbefaling.

En backup av bilder og viktige filer er en god investering. Men hvordan bør du gjøre det? Se vår anbefaling her.

Hvor skal jeg lagre sikkerhetskopien?

Alle sikkerhetseksperter er enige om at en sikkerhetskopi er den beste metoden for å unngå å miste filer. Men hvor er det tryggest å lagre den?

15. august 2020 av Henning Dadkhah Rasmussen

Selv ekspertene i de store sikkerhetsfirmaene som produserer sikkerhetspakker for pc, erkjenner at den eneste garantien for ikke å miste filer, er en fersk sikkerhetskopi. 

Rik Ferguson fra Trend Micro anbefaler at du alltid sørger for å ta jevnlig sikkerhetskopi av filene dine, for selv med de beste sikkerhetsprosedyrene kan du være uheldig og likevel få et løsepengevirus eller lignende på pc-en.

Videre er det viktig å ta sikkerhetskopi av bilder, filer og annet som ligger på maskinen.

Lagre filene på nettet

Det finnes mengder av firmaer som tilbyr at du kan lagre alle filene dine på servere på nettet.

Fordelen ved å lagre filene på nettet - eller i skyen, som det heter - er at de alltid er i sikkerhet, til og med hvis huset brenner eller en innbruddstyv stjeler harddisken med sikkerhetskopien. 

Ulempen er imidlertid at personlige filer ikke er lagret lokalt hos deg - og at det er en liten fare for at uvedkommende kan få fingrene i dem. Det er også alltid den risikoen at firmaet som tar vare på filene dine, går konkurs eller endrer forretningsmodell, slik at det blir dyrere for deg.

> Les også: Hva koster lagringsplass i skyen?

Lagre alt på en ekstern harddisk eller USB

En annen og mer lavteknologisk metode er å legge sikkerhetskopien på en ekstern harddisk eller stor USB-minnepinne. 

Fordelen ved denne løsningen er at du alltid har filene hos deg, og at det ofte er billigere i lengden. 

Ulempen er derimot at harddisker og USB-minnepinner ikke varer evig, så du risikerer at utstyret er i ustand den dagen du trenger sikkerhetskopien. 

Du kan også risikere at sikkerhetskopien blir ødelagt i en brann eller blir stjålet av noen. Derfor er det en god idé å oppbevare den eksterne harddisken din et annet sted enn i ditt eget hjem. 

I Komputer for alle nummer 14/2021 kan du lese vår Stortest av en rekke lynkjappe SSD'er og eksterne harddisker med stor lagringsplass til din backup. 

> Les hele stortesten her 

> Les test og anmeldelser av eksterne harddisker i Testsonen her

Komputer for alle anbefaler:

I Komputer for alle anbefaler vi at du kombinerer det beste fra de to metodene.

Lagre en kopi på nettet av de viktigste dokumentene og bildene som du ikke tar sjansen på å miste. Hvis du ikke lagrer alt på nettet, kan du ofte nøye deg med en gratis eller svært billig løsning. 

Lagre deretter en kopi av de samme filene på en ekstern harddisk eller USB-minnepinne, men i denne sikkerhetskopien tar du med alle de andre filene som ikke er livsnødvendige, men som du likevel gjerne vil ha en kopi av.  

Da har du en dobbelt sikkerhet og slipper å bekymre deg om at utstyret skal svikte eller at nettfirmaene skal gå konkurs. Husk å oppdatere sikkerhetskopiene fortløpende. 

Se hvordan du tar en superenkel sikkerhetskopi på en USB-minnepinne ved hjelp av programmet Toucan. 

Du finner programmet og en veiledning på norsk i Fordelssonen her (krever abonnement)

Kanskje du er interessert i...