Android med mystisk skadevare

Mer enn 580 000 brukere har lastet ned apper som er infisert med skadevare.

© Shutterstock

En halv million Android-telefoner infisert med mystiske skadevare

Over en halv million brukere har lastet ned apper som er infisert med skadevare. Her ser du hva du bør gjøre hvis du er én av dem.

28. november 2018 av Niklas Ernst

Hvis du eller noen andre i familen har lastet ned bilspill til telefonen eller nettbrettet den siste tiden, bør du være litt på vakt.

Det viser seg nemlig at en rekke spill i Google Play inneholder skjult skadevare. Den aktiveres når appen er lastet ned og installert.

I dette tilfellet er det snakk om de 13 spillene du ser under. De kommer alle fra samme utvikler og ble lastet ned 580 000 ganger, før de ble fjernet.

Her er de infiserte appene 

Det dreier seg blant annet om spillene "Extreme Car Driving", "Truck Cargo Simulator", "Moto Cross Extreme" og "Car Driving Simulator".

© Google Play

Skjult skadevare har tilgang til nettverkstrafikken 

Når man forsøkte å åpne en av de 13 appene på telefonen, fungerte den ikke ordentlig og slo seg etter hvert av.

I mellomtiden installerte imidlertid appen programvare, uten brukernes viten.

Det er ikke kjent hva den installerte programvaren faktisk gjør med telefonen, men ifølge TechCrunch starter skadevaren hver gang telefonen har vært avslått. Dessuten har den full tilgang til nettverkstrafikken på telefonen.

Alle appene fra utvikleren er nå fjernet og kan ikke lenger lastes ned fra Google Play.

Dette bør du gjøre hvis du er infisert med skadevare

Er du blant dem som har installert appen på telefonen eller nettbrettet, bør du kjøre et grundig virus- og skadevaresøk.

Du kan for eksempel bruke programmet Sophos Mobile Security på telefonen. Progammet finner du i bladets Fordelssone (kun for abonnenter).

Generelt er det bra å sikre alle digitale enheter mot skadevare og andre typer trusler. For å gjøre det enklest mulig har Komputer for alle har samlet en komplett sikkerhetspakke med 10 gode programmer. Programmene er nøye valgt ut og gjennomtestet av redaksjonen, og du kan alltid laste ned den nyeste versjonen fra vår Fordelssone.

Til hvert program får du dessuten en grundig trinn-for-trinn-guide som hjelper deg med å installere programmet.

> Akkurat nå får du en utgave av Komputer for alle samt full tilgang til Fordelssonen
for kun kroner 29‚-. 

Kanskje du er interessert i...