Hva betyr kryptering?

Hva betyr egentlig kryptering og SSL? Her får du forklaringen.

Hva betyr kryptering?

Kryptering er en viktig det av sikkerheten på nettet, på pc-er og smarttelefoner – men hva er det egentlig?

27. september 2018 av Henning Dadkhah Rasmussen

I dag er kryptering en så viktig del av sikkerheten både på internett, pc-er og smarttelefoner, at du ikke kan ha unngått å bruke teknologien.

De linjene du leser her på hjemmesiden til Komputer for alle er også kryptert. Det kan du se ved at hjemmesiden begynner med https.

Hvis ikke hjemmesiden vår og andre tjenester var krypterte, ville du ha risikert at uvedkommede kunne ha fulgt bevegelsene dine hvis du for eksempel kobler deg på et offentlig trådløst nettverk.

Hva betyr kryptering?

Når man krypterer data eller kommunikasjon, gjør man innholdet uleselig ved å bruke en matematisk kode som krever en nøkkel for å gjør materialet leselig igjen.

Det er ingen ny idé, kryptering ble for eksempel benyttet i begge verdenskrigene for å hindre at fienden skulle få innsikt i fortrolig informasjon.

Forskjellene er at vi i dag kan kryptere innhold langt mer effektivt takket være regnekraften i dagens datamaskiner.

Derfor kan vi lage kryptering som er så sterk at det bare er andre datamaskiner som kan knekke dem – men hvis krypteringen er kraftig nok, kan det ta dem flere århundrer.

Her brukes kryptering

Vanligvis er kryptering noe du ikke behøver å forholde deg til.

Det er en sikkerhetsfunksjon som jobber i bakgrunnen, som for eksempel betyr at forbindelsen mellom pc-en din og en bestemt hjemmeside ikke kan avlyttes av andre. Det skjer med krypteringsteknologien SSL. Den blir blant annet brukt når du betaler med kort på nettet eller bruker nettbanken.

I Windows 10 har du kanskje sett funksjonen BitLocker hvis du har Pro-versjonen av operativsystemet.

BitLocker kan kryptere personlig filer på harddisken, slik at uvedkommende ikke kan snuse i dine private filer. Smarttelefoner har lignende funksjoner.

Les hvordan du sikrer personvernet

Kom i gang med kryptering

I Komputer for alle nummer 15/2018 kan du lære mer om kryptering. Vi viser hvordan du lett kan kryptere filene dine slik at det bare er DU som kan åpne dem igjen.

Som abonnent får du tilgang til vår låste nettside Fordelssonen, der du blant annet kan laste ned programmet VeraCrypt. 

> Du finner programmet her (nedlasting kun for abonnenter)

Med det smarte programmet kan du:

  1. Opprette et eget område på harddisken som for uvedkommende ser ute som en vanlig fil som de ikke kan åpne.
  2. Taste inn et passord som forandrer filen til en disk som du kan lagre personlige filer på.
Slik krypterer du filene dine

Kjøp bladet hos din nærmeste bladforhandler, eller tegn et abonnement nå og les den aktuelle utgaven og de ti siste numrene i appen Wype.

> Akkurat nå kan du få 1 utgave av Komputer for alle og tilgang til nesten 400 programmer og mye annet digitalt innhold for kun kroner 29,-. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...