Det kan være ille nok å bli rammet av virus på pc-en, men hvis telefonen din blir infisert, kan det bli katastrofalt.
På moderne smarttelefoner ligger det både bankopplysninger, kontaktopplysninger, bilder og annen privat informasjon.
Derfor er det også viktig å sørge for at skadelige apper og lysskye personer ikke får tilgang til telefonen.
I det nyeste nummeret av Komputer for alle 3/2022 testet vi en håndfull sikkerhetsapper til Android. Googles populære operativsystem er mer åpent for eksterne apputviklere, og derfor også mer sårbart overfor angrep fra skadelige apper.
Androids egen sikkerhet er ikke nok
Denne gangen tok vi med Googles egen antivirusskanner i testen for å se hvordan den klarer seg i forhold til sikkerhetsappene du må betale for.
Vi kan allerede nå avsløre at den ikke klarte seg så bra.
Android-telefonens Google Play Butikk tilbyr funksjonen Google Play Protect. Google Play Protect skanner alle nye apper når du laster dem ned til telefonen for å installere dem.
Appene du allerede har installert blir også løpende skannet av Google Play Protect og overvåket for å spore mistenkelig atferd. Dette skjer vanligvis når du ikke bruker telefonen til andre ting.
Ved å åpne Google Play Butikk, trykke på profilbildet ditt og velge Google Play Protect, kan du selv se når den siste skanningen av telefonen din ble gjort.
Testvinneren fanger alle trusler
Testen av Google Play Protect avslørte at Androids antivirusfunksjon bare klarte å stoppe litt under tre fjerdedeler av de truslene telefonen ble utsatt for.
Det er selvfølgelig ikke godt nok, og det er også grunnen til at det er en god idé å utstyre Android-telefonen med ekstra beskyttelse fra en av de fem antivirusappene i testen.
Testens vinner fanget 100 % av alle truslene den møtte i testperioden, og den koster 100 kroner i året.
Slik testet vi
Vi installerte de testede appene på en mobiltelefon og brukte den på vanlig måte i to uker.
Underveis testet vi brukervennligheten i de fem sikkerhetsappene og registrerte hvor stor innflytelse de hadde på telefonens ressurser.
I den grad de hadde ekstrafunksjoner, testet vi dem også. Til å teste effektiviteten i å stoppe skadelige apper allierte vi oss med det uavhengige, tyske sikkerhetsselskapet AV-Test.
AV-Test har en av verdens største samlinger av skadelig programvare til både datamaskiner og telefoner, og de testede appene ble utsatt for hele arsenalet av både gamle og helt nye (og derfor ekstra farlige) trusler mot Android-telefoner.
AV-Test registrerte også om de testede sikkerhetsappene kom med falske advarsler ved skanning av helt uskadelige apper.