Overskriv data på harddisken med Gutmann-metoden

Slett filer på på pc-en én gang for alle.

Slett filer på harddisken én gang for alle

Man kan aldri være forsiktig nok når det gjelder personlig informasjon. Her er et verktøy som sletter data fra haddisken, slik at de aldri kan gjenopprettes.

Når du sletter en fil eller et dokument fra pc-en, forsvinner det ikke helt når du tømmer papirkurven. I mange tilfeller er det faktisk ganske lett å gjenopprett informasjon med programmer som Recuva.

Uten den helt store innsatsen kan du lett gjenopprette filer som er usynlige for Windows.

Det er en god ting i en nødsituasjon, men disse programmene kan også være en fare for personfølsomme data. Hvis du har filer du ikke vil dele med andre, er det nemlig ikke nok å bare slette dem fra papirkurven. De må bokstavelig talt overskrives til det ugjenkjennelige.

Det kan for eksempel være aktuelt hvis du selger pc-en eller harddisken – eller låner bort en minnepinne.

Slett med Gutmann-metoden

Gratisprogrammet Eraser sletter effektivt. Programmet overskriver data opp til 35 ganger (den såkalte Gutmann-metoden), hvilket er mer enn nok til å sikre at filene aldri kan gjenopprettes.

Merk deg at det tar lang til å overskrive en hel harddisk 35 ganger, og du kan klare deg med mindre.

Hvis du abonnerer, finner du Eraser i Fordelssonen i Komputer for alle.

Les mer i bladet

Visste du at det finnes mange måter å slette sine sine spor på i Windows? Man behøver ikke å gå så drastisk til verks som Eraser. Dette kan du lese mer om i Komputer for alle nummer 8/2018.

Kjøp bladet hos din nærmeste bladforhandler eller tegn et abonnement nå og les artikkelen med det samme i appen Wype.

> Akkurat nå kan du få én utgave av Komputer for alle og få tilgang til over 300 programmer, 400 videokurs og mye annet digitalt innhold for kun kroner 29,–. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...