Totrinnsbekreftelse hos Google
Totrinnsbekreftelse:

Google har redusert antall infiserte Google-kontoer med 50 prosent takket være totrinnsbekreftelse.

© Shutterstock

Totrinnsbekreftelse halverer antall hackede Google-kontoer

I fjor aktiverte Google automatisk totrinnsbekreftelse på 150 millioner Google-kontoer, noe som tilsynelatende gir betydelig økt sikkerhet.

16. februar 2022 av Martin Lorentsen

Gmail er en av de mest brukte e-posttjenestene på verdensbasis, og det betyr at det skjuler seg tonnevis av sensitive opplysninger i folks innbokser, for eksempel passord.

Derfor er Google-kontoer også et av hackernes foretrukne mål, og i en tid med stadig økende trusler fra Internett kan det ikke understrekes nok hvor viktig sikkerheten er.

Som en del av kampen mot hackerne bestemte Google seg i fjor for å aktivere totrinnsbekreftelse automatisk på 150 millioner kontoer. 

Det har etter alt å dømme gitt resultater.

I hvert fall forteller Google selv i dette blogginnlegget at antallet infiserte Google-kontoer er redusert med hele 50 prosent.

LES OGSÅ: Google hjelper til med å blokkere nettfiske

Totrinnsbekreftelse – tungvint, men sikkert 

Totrinnsbekreftelse – også kjent som tofaktorautentisering – betyr, som navnet kanskje antyder, at du må bekrefte påloggingen to ganger. Både ved å skrive inn passordet på pc-en og ved å godkjenne en melding på telefonen.

Når du logger på med totrinnsbekreftelse, mottar du et varsel på telefonen etter at du har skrevet inn påloggingsinformasjonen på pc-en. Åpne varselet på telefonen og godkjenn at du er i ferd med å logge på.

Det kan høres litt tungvint ut, men det er verdt bryet. Totrinnsbekreftelse gjør det enda vanskeligere for hackere å logge på kontoen din, med mindre de selvfølgelig har tilgang til mobiltelefonen din.

LES OGSÅ: Bruk totrinnsbekreftelse uten telefon

Slik aktiverer du totrinnsbekreftelse

Vanligvis er totrinnsbekreftelse en valgfri funksjon, men i fjor besluttet Google å aktivere funksjonen automatisk for en lang rekke brukere. Det har vist seg å være en god idé siden hackerangrepene mot Google-kontoer nå er halvert.

Hvis Google ikke har aktivert totrinnsbekreftelse på kontoen din, kan du enkelt aktivere funksjonen selv – ellers tvinger Google deg sannsynligvis til det i løpet av 2022.

Når du skal aktivere totrinnsbekreftelse manuelt, må du først logge på i Chrome-nettleseren med Google-kontoen din, og så er du klar til å aktivere sikkerhetsfunksjonen:

  1. Begynn med å klikke på brukeren øverst til høyre i nettleservinduet.
  2. Klikk deretter på Administrer Google-kontoen din i menyen som åpnes.
  3. Klikk på punktet Sikkerhet i oversikten til venstre.
  4. Finn boksen Google-pålogging og klikk på Totrinnsbekreftelse.
  5. Klikk på knappen Kom i gang.
  6. Skriv inn passordet ditt.
  7. Klikk på knappen Fortsett.
  8. Du kan nå legge til et alternativt telefonnummer som du kan bruke til å godkjenne påloggingen med. Bekreft nummeret ved å klikke på Send.
  9. Du vil nå motta en kode. Skriv inn koden og klikk på knappen Neste.
  10. Klikk deretter på Slå på, og så er totrinnsbekreftelse aktivert.

Heretter vil du få en melding på telefonen hver gang du logger på Google-kontoen din. Trykk på Ja telefonen, så blir du logget på kontoen din.

Få tilgang uten telefonen

I innstillingene kan du også velge andre metoder for å bekrefte påloggingen. Du kan for eksempel bruke en egen godkjenningsapp som gir deg en unik kode hver gang du vil logge på kontoen. 

Du har dessuten mulighet til å laste ned reservekoder som fungerer på samme måte som kodekortet du fikk sammen med BankID, altså koder du kan bruke hvis du en dag skal logge på uten å ha mobiltelefonen tilgjengelig. Denne løsningen kan du lese mer om her. 

LES OGSÅ: Slik bruker du totrinnsbekreftelse på Microsoft-kontoen din

Kanskje du er interessert i...