De farlige svindelnettstedene er ofte utviklet for å ligne på troverdige nettsider der du i god tro skriver inn personopplysninger.
Nettfiske:

De farlige svindelnettstedene er ofte utviklet for å ligne på troverdige nettsider der du i god tro skriver inn personopplysninger. 

Unngå nettfiske i nettleseren

Nettfiske, der svindlere lokker opplysninger ut av deg eller lurer deg til å installere skadevare på pc-en, er et av de farligste fenomenene på nettet for øyeblikket. Her ser du hvordan du beskytter deg.

1. september 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

Nettfiske-sider, der du blir bedt om å installere skadelige programmer eller skrive inn personopplysninger, er en av dagens mest utbredte svindelformer.

Nettstedene kan også være kloner av legitime nettsider, men der eneste formål er å lure deg til å oppgi personopplysninger som kan misbrukes.

Det kan for eksempel være kredittkortopplysninger eller påloggingsinformasjon til legitime tjenester. Svindelsidene er ofte så godt utviklet at det kan være vanskelig å se at det faktisk er en falsk side.

Derfor er det veldig viktig at nettleseren varsler deg når du er på vei inn på en falsk nettside, slik at du har mulighet til å trekke i nødbremsen og komme deg vekk.

> Les også: Hva er nettfiske?

Sjekk om nettleseren oppdager nettfiske

Vet du om nettleseren er beskyttet mot nettfiske?

Det kan du sjekke med et nytt verktøy fra organisasjonen Anti-Malware Testing Standards Organization (AMTSO).

Når du starter testen fra AMTSOs nettside, åpnes det en ny side som har alle kjennetegnene på nettfiske. Det er naturligvis ikke snakk om en ekte svindelside, men den bør likevel bli oppdaget av nettleseren slik at du også er sikret hvis du en dag havner på en ekte svindelside.

Slik tester du sikkerheten i nettleseren

Åpne nettleseren – f.eks. Edge eller Chrome – og gå til adressen nedenfor. Klikk på Launch the test.

Test sikkerheten i nettleseren<

Hvis nettleseren eller det installerte sikkerhetsprogrammet blokkerer testsiden, er pc-en din beskyttet mot denne typen nettfiske.

Hvis du derimot kommer inn på nettsiden, trenger du ekstra beskyttelse i nettleseren.

Slik beskytter du nettleseren

Heldigvis er det enkelt å beskytte nettleseren med en utvidelse som oppdager og informerer deg om farer ved de nettsidene du er på vei inn på.

Vi anbefaler utvidelsen Avira Browser Safety, som kan lastes ned gratis i Chrome Nettmarked. 

Hvis du har en komplett, betalt sikkerhetspakke installert på datamaskinen – for eksempel Norton – vil den vanligvis ha sin egen utvidelse, og da trenger du ikke installere utvidelsen fra Avira.

Besøk Chrome Nettmarked via lenken nedenfor. 

Søk etter Avira Browser Safety og trykk på Enter. Klikk inn på utvidelsen som ble funnet, og klikk på Installer. Nå er nettleseren din bedre beskyttet.

> Last ned Avira Browser Safety fra Chrome Nettmarked <

Her oppgir Chrome-utvidelsen Avira Browser Safety at nettsiden er trygg å besøke. Det er din trygghet for at du ikke er på vei inn i ukjent og farlig farvann.
Sikker nettside:

Her oppgir Chrome-utvidelsen Avira Browser Safety at nettsiden er trygg å besøke. Det er din garanti for at du ikke er på vei inn i ukjent og farlig farvann.

Avira Browser Safety avslører at nettstedet er et farlig spamnettsted som du bør unngå. Hvis du likevel velger å fortsette inn på nettsiden, er det på eget ansvar.
Fare:

Avira Browser Safety avslører at nettstedet er et farlig spamnettsted som du bør unngå. Hvis du likevel velger å fortsette inn på nettsiden, er det på eget ansvar.

Test pc-ens beskyttelse mot ytre trusler

I Komputer for alle 15/2022, som er ute nå, kan du lese om hvordan du tester pc-ens motstandskraft mot seks eksterne trusler som kan ramme nettverket og pc-en din via Internett.

I artikkelen finner du også tips til hvordan du sikrer pc-en og nettverket hvis sikkerheten ikke er helt på topp. 

> Les artikkelen i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...