Ved hjelp av brukervennlige programmer kan hvem som helst lage et virus.

Med brukervennlige programmer kan alle lage datavirus

© Shutterstock

Alle kan lage datavirus

Ved hjelp av brukervennlige programmer kan i dag hvem som helst lage et datavirus. Det er bare å sette hake i noen bokser og klikke på en knapp.


Før i tiden måtte man ha god teknisk innsikt for å lage et virus. Slik er det dessverre ikke lenger. 

I dag finnes det nemlig små verktøy der man bare kan sette hake i noen få bokser for å definere hva det ferdige viruset skal gjøre. 

Så klikker man på «Lag virus»-knappen, og programmet leverer et ferdig virus. 

En uheldig utvikling

Verktøyene som finnes i dag, er så enkle å bruke at selv et barn kan lage et pc-virus. Det finnes til å med et uttrykk, «script kiddies», for å beskrive folk med begrenset teknisk kunnskap som lager virus ved hjelp av ferdiglagde programmer.

De enkle snarveiene for å lage skadevare har ført til en ekstrem økning i antall virus og andre former for skadelig programvare. 

Hver eneste dag registrerer det uavhengige tyske sikkerhetsfirmaet AV-test over 350 000 skadelige programmer på internett.

Det har rett og slett blitt så enkelt å lage et virus eller andre skadelige programmer at selskapets samlede database passerte én milliard skadelige programmer i 2019.

Installer sikkerhetsprogrammer på pc-en

Produsentene holder imidlertid antivirusprogrammene oppdatert, slik at pc-en er beskyttet mot nye virus og skadelige programmer. Derfor behøver du ikke å bry deg så mye den uavbrutte strømmen av trusler.

I Komputer for alle nummer 5/2020 tester vi seks sikkerhetspakker til Windows 10. Alle har en antivirusfunksjon som søker etter skadelige programmer på pc-en.

Ingen av de seks programmene faller helt gjennom, men det er likevel forskjell på den som gjør det dårligst og programpakken som vinner testen. 

> Les testen i Fordelssonen her (krever abonnement)

Tegner du et abonnement nå, kan du lese hele artikkelen med det samme på mobilen eller nettbrettet via appen Wype. Der kan du også lese de ti siste utgavene av bladet. 

Kanskje du er interessert i...