© Getty Images

4 sunne skjermvaner som blant annet hjelper på søvnen

Bruker du mye tid foran datamaskinen eller mobilen, og ønsker du å unngå slitne øyne, søvnplager og vondt i nakken?

22. april 2021 av Benjamin Creative for Wype

Vi tilbringer kanskje mer tid enn noensinne foran skjermen. Heldigvis er det blitt mer fokus på de helsemessige ulempene ved for mye skjermtid, for det kan nemlig ha innvirkning på både søvnen, synet og kroppen.

Vi har sett gjennom magasinene på Wype-appen for å finne de beste tipsene når det gjelder gode vaner foran data- eller mobilskjermen som kan utgjøre en forskjell.

Når du bruker mobilen

1. Gi skjermen din en mørk bakgrunn

Skjermen på mobilen har et blått lys som kan irritere øynene når det er mørkt. De fleste smarttelefoner kan imidlertid endres til mørk modus, der bakgrunnsfargen på skjermen er sort. Ifølge eksperter har det en større positiv effekt. Det finnes innebygde verktøy for såkalt «mørk modus» på iPhone og Android til glede for både øynene og batteriet.

Les mer i Komputer for alle nr. 17/2020

2. Ta en pause med 20–20-regelen

Det er anstrengende for musklene rundt øynene hvis du bruker mye tid på å se inn i en skjerm, forteller Gitte Nørgaard, nevro-optometrist og medeier av klinikken Dineøjne.dk. Det er viktig at du gir musklene pause og hviler øynene på noe som er lenger unna enn seks meter. Prøv alltid å ta 20 sekunder pause når du har sittet 20 minutter foran skjermen.

Les mer i Komputer for alle nr. 17/2020

Bonustips

Få tilgang til massevis av interessant innhold og gode tips for mobil- og dataskjermer i Wype-appen. Akkurat nå kan du prøve 2 måneders tilgang for 0 kroner her.

Når du bruker datamaskinen

3. Se nedover mot skjermen

Det anbefales at du ser litt nedover mot skjermen når du sitter foran PC-en. Da avlaster du nemlig nakken mest mulig. I tillegg er det best for kroppen hvis synet ditt treffer omtrent midten av skjermen. Sjekk om overkanten av skjermen er omtrent rett foran øynene dine.

Les mer i Komputer for alle nr. 2/2021

4. Plasser skjermen minst 50 cm fra deg

Skjermen skal helst stå mellom 50 og 60 cm fra deg. En god tommelfingerregel er at skjermen skal være en armlengde fra deg. Hvis du har kjøpt en stor skjerm, må skjermen være litt lenger unna.

Les mer i Komputer for alle nr. 2/2021

Få tilgang til flere skjermtips på Wype

Med et Wype-abonnement kan du få tilgang til mer enn 500 utgaver med blant annet omtaler av og råd om skjermer. I appen kan du nemlig sveipe gjennom alle Komputer for alle-magasinene, i tillegg til at du får tilgang til andre ledende magasintitler som Gjør Det Selv, Illustrert Vitenskap og Digital Foto.

Les mer om Wype og kom i gang for 0 kroner her.

Kanskje du er interessert i...