Apple advarer: Ikke bruk iPhone på motorsykkelen

Du bør tenke deg godt om før du tar med mobiltelefonen på motorsykkeltur, sier Apple.  

© Shutterstock

Apple advarer: Ikke bruk iPhone på motorsykkelen

Motorvibrasjoner, hissige hestekrefter og avansert kameramekanikk er ikke nødvendigvis den beste kombinasjonen, sier Apple.

23. september 2021 av Niklas Ernst

Et mobilkamera er en avansert og følsom mekanisme. Faktisk er kameraet så følsomt at det kan være en dårlig idé å ta mobiltelefonen med på motorsykkeltur.

De voldsomme og langvarige rystelsene som motorsykkelen produserer, kan nemlig ha negativ effekt på kameraet i mobiltelefonen og dermed også på bildekvaliteten.

Slik lyder den oppsiktsvekkende meldingen fra Apple, som på selskapets eget supportforum advarer mot å ta iPhonen med på motorsykkeltur.

LES OGSÅ: iPhone 13: Nye kameratriks og rask skjerm

Rystelser kan påvirke kameraet 

Men hvordan kan rystelsene fra en motorsykkel skade kameraet i iPhonen din? For å forstå det må du først forstå hvordan kameraet i en moderne smarttelefon fungerer.

Mange nyere iPhone-telefoner (og andre moderne smarttelefoner) er utstyrt med OIS, som står for Optical Image Stabilization, eller optisk bildestabilisering på norsk.

LES OGSÅ: Ingen flere smarttelefoner fra LG: Se de råeste telefonene her

I praksis betyr det at kameraet kommuniserer med en rekke sensorer og gyroskoper som prøver å kompensere for bevegelsene som oppstår når du tar et bilde.

Den optiske bildestabiliseringen sørger altså for at bildene dine ikke blir uskarpe selv om du ikke holder kameraet helt stille.

La mobiltelefonen ligge hjemme

Ifølge Apple er problemet likevel at rystelsene og bevegelsene fra en motorsykkel i fart kan påvirke kamerasystemet og skade den optiske bildestabiliseringen.

Apple sier at problemet oppstår når telefonen festes i en holder på dashbordet.

Kjører du ofte motorsykkel, bør du altså ha mobiltelefonen i lommen eller la den bli igjen hjemme.

LES OGSÅ: 5 kameraer og 10 x optisk zoom: Her er de råeste nye kameratelefonene

Kanskje du er interessert i...