linjal i iPhone

En ny funksjon i iOS gjør det mulig å måle lengden på ting.

© Komputer for alle

iPhone inneholder en virtuell linjal

For ikke lenge siden oppdaterte Apple operativsystemet iOS, og da kom det en ny, smart funksjon som gir telefonen en virtuell linjal.

30. desember 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Hvert år lanserer Apple en ny iPhone-serie, og samtidig benytter de anledningen til å oppdatere operativsystemet iOS.

I år har vi kommet til versjon iOS 12, og den byr på spennende nyheter. Blant annet bedrer den ytelsen på eldre iPhone-modeller. 

Det har også kommet en ny funksjon som de færreste har merket seg, men som er verdt å ta en titt på.

Det er den innebygde appen Måleverktøy. Den ligger i operativsystemet og gjør akkurat det navnet antyder. Den gir deg mulighet til å måle avstand og lengder, for eksempel på en flaske, et eple eller en vaskemaskin.

Slik bruker du appen

Måleverktøyet benytter utvidet virkelighet – augmented reality – der den virkelige og virtuelle verden smelter sammen på telefonskjermen. Du åpner appen, gir den tillatelse til å bruke kameraet, og beveger telefonen til det dukker opp en stor sirkel med en prikk.

Plasser prikken i den ene enden av objektet du vil måle, og trykk på plussetegnet. Før  telefonen langsomt over enheten og se hvordan den måler lengden på objektet på skjermen. Trykk på plussetegnet igjen for å låse målingen. 

Vil du lagre målingen – for eksempel hvis du vil vite huske hvor bred oppvaskmaskinen er når du skal kjøpe ny – klikker du på utløserikonet (sirkelen til høyre for plusstegnet), på høyre side av skjermen. Da blir oppmålingen lagret som et bilde på telefonen.

Fordi funksjonen bruker kameraet i telefonen, er det viktig at det er nok lys når du skal måle. Fotolyset i telefonen fungerer ikke samtidig med appen.

De beste skjulte funksjonene i mobilen

Smarttelefonen inneholder sikkert mange funksjoner som du ikke kjenner til. Vi fikk i hvert fall en overraskelse da vi begynte å se nærmere på de skjulte funksjonene i våre Android- og iPhone-telefoner.

I bladet Komputer for alle nummer 1/2019, som er i salg nå, viser vi flere smarte funksjoner som du finner på iPhonen eller Android-telefonen. 

Kjøp bladet eller tegn et abonnement nå, og les artikkelen med det samme på pc-en, mobilen eller nettbrettet i appen Wype. Her kan du også lese de ti siste utgavene av bladet mens du venter på at bladet kommer i postkassen.

> Velg mellom mange forskjellige abonnementstilbud fra kun kroner 29,-.

Kanskje du er interessert i...