Sony i vand

Slik får du liv i en våt telefon

Har smarttelefonen vært utsatt for vann og nekter å reagere? Her får du noen gode tips om hvordan du får liv i elektronikken igjen.

31. august 2016

Med mindre du har en nyere, vanntett telefon fra for eksempel Samsung eller Sony, finnes det neppe noen verre avslutning på et toalettbesøk enn å miste smarttelefonen i do. Elektronikken tåler ikke fuktighet – og slett ikke et bad i en håndvask eller et toalett. (U)heldigvis har mange vært i samme situasjon, og på internett finnes det masser av gode råd om hvordan man får liv i telefonen igjen. Her er et knippe av de mest suksessfulle tipsene.

Legg telefonen i en pose sammen med små Silica gel-posene som følger med når du kjøper elektronikk. Posene er små, ofte på størrelsen med en fyrstikkeske, og de er praktiske å ha i huset. Ta vare på dem neste gang du kjøper noe nytt.

La telefonen overnatte i en bolle med ris. Er du heldig, suger risen fukten ut av telefonen.

Et annet oppfinnsomt forslag kommer fra YouTube-brukeren Bret Martin. Han foreslår å tørke telefonen med en støvsuger. Det virker trolig best på Android-telefoner hvor du kan fjerne dekselet bak.

Hvis uhellet er ute om sommeren, kan du legge telefonen på et tørt håndkle i direkte sollys, slik at fukten i fordamper. For å unngå kortslutninger bør du alltid vente omtrent et døgn før du prøver å slå på telefonen igjen.

Som et siste desperate forsøk, hvis alt annet har feilet, kan du prøve å ta ut batteriet og pakke det inn i noen ark med tørkepapir og legge den i fryseren i 15–20 minutter. Etterpå setter du i batteriet og forsøker å slå på telefonen igjen. Går det fremdeles ikke, kan du gjenta forsøket, men med ti minutter i fryseren. Dette har visstnok virket for noen brukere av hjemmesiden instructables.com.

Du må ALDRI: – Bruke en hårføner, fordi varmen kan skade telefonen – Legge telefonen i mikrobølgeovnen.

Kanskje du er interessert i...