Skjermen ryker lett hvis du mister du telefonen i bakken.

Et nytt materiale utviklet ved University of California, kan få slutt på problemet med knuste skjermer.

© Shutterstock

Telefonskjermen som reparerer seg selv

I fremtiden trenger du verken å beskytte skjermen på telefonen eller betale dyrt for å få byttet et ødelagt glass. Forskere har nemlig utviklet et skjermmateriale som kan reparere seg selv.

27. april 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Du kan beskytte den med deksel og skjermfilter, men det skal ikke mer enn et uoppmerksomt øyeblikk til – du mister telefonen i bakken, og resultatet er sprekker over hele skjermen. 

Dette er et scenario de fleste frykter og mange har opplevd. Det kan koste dyrt å bytte skjerm, men redselen for å ødelegge telefonskjermen kan snart være historie.

Forskere ved University of California har nemlig utviklet et nytt skjermmateriale som reparerer seg selv. I forsøkene delte forskeren materialet i to, og i løpet av 24 timer hadde det samlet seg til et helt stykke igjen. 

Kjemi reparerer skjermen

Materialet består av elastiske polymerer og salter som skaper reaksjoner der elektrisk ladede ioner tiltrekkes hverandre. Forbindelsene er så sterke at hvis materialet går i stykker, trekkes materialet sammen igjen, og skjermen blir hel, den «leges».

Det er første gang forskere har klart å utvikle et materiale som både kan reparere seg selv og lede strøm, og det er en god ting for både telefonskjermer og -batterier.

Forskerne som har utviklet dette, antar at teknologien vil være å finne i de første mobiltelefonen i 2020. Noen LG-telefoner, for eksempel G Flex, har liknende «legende» egenskaper, men disse kan ikke lede elektrisitet.

Kanskje du er interessert i...