Chromebook på kontoret.
Chromebook:

Nettleseren Chrome og Googles mange apper spiller sentrale roller når du bruker pc-typen Chromebook.

Hva er en Chromebook?

En Chromebook er en enkel og rimelig pc som bruker operativsystemet Chrome OS. Vi forklarer hva du kan bruke en Chromebook til, og hvilke oppgaver den sliter med å klare.

2. mai 2022 av Steffen Nielsen

Google finnes overalt. Spesielt på pc-markedet der de første såkalte Chromebookene ble lansert for over ti år siden.

Du kjenner sikkert til Google-nettleseren Chrome, og det er ikke tilfeldig at «Chrome» også er en del av navnet på pc-typen Chromebook.

Det er Google som står bak begge produktene, og nettopp Chrome-nettleseren spiller en hovedrolle på alle Chromebookene.

I denne artikkelen får du vite mer om hva en Chromebook er, hva den kan, og ikke minst hva den ikke kan. Da står du nemlig bedre rustet til å vurdere om en Chromebook er noe for deg. 

Hva er en Chromebook?

Chromebook er en – ofte rimelig – nettleserbasert bærbar pc.

Chromebookene skiller seg først og fremst fra andre bærbare pc-er ved at de bruker det Linux-baserte operativsystemet Chrome OS, som er utviklet av Google. 

Windows følger med andre ord ikke med på Chromebooken, og du kan heller ikke installere det. Det skaper en rekke konsekvenser, som vi også ser nærmere på i denne artikkelen.

Du kan heller ikke installere programmer på Chromebooken, men du kan gjøre alt det du vanligvis gjør i en nettleser, og du kan også installere apper. 

Hva er Chrome OS?

Chromebook bruker operativsystemet Chrome OS, som er et mye enklere system enn Windows, som vanligvis brukes på bærbare pc-er.

Du kan faktisk si at Chrome OS er en «utvidet nettleser».

I operativsystemet brukes nemlig nettleseren Google Chrome som det dominerende verktøyet, og de aller fleste oppgavene utføres der.

Nettleseren suppleres imidlertid av diverse apper som du kan laste ned fra Google Play Butikk, slik du kanskje kjenner til fra en Android-telefon. På den måten kan du enkelt bruke tjenester som Skype og Office, som vanligvis er programmer på en pc. 

Styrker og svakheter med en Chromebook

Den enkle designen er både en styrke og en svakhet for Chromebookene.

Det enkle operativsystemet betyr blant annet at det ikke stilles så store krav til pc-ens maskinvare, slik som harddisk, prosessor og RAM. Dermed er Chromebookene vanligvis enklere å produsere enn den gjennomsnittlige Windows-pc-en, og dermed er den også rimeligere å kjøpe.

En Chromebook med Chrome OS starter raskere, og du kommer vanligvis raskere i gang med arbeidet på en Chromebook enn på en Windows-pc.

Siden du arbeider i nettleseren på Chromebooken, har den også lengre batteritid enn en Windows-datamaskin.  

Hva kan du bruke en Chromebook til?

En Chromebook er suveren til enkle oppgaver som å surfe på nettet, sende e-postmeldinger og vanlig «kontorarbeid» som tekstredigering, regneark osv.

Alt du kan gjøre i nettleseren på en Windows-pc, kan du også gjøre på Chromebooken – og minst like raskt.

Hvis du ikke stiller så store krav til datamaskinen, kan en Chromebook fint være noe for deg.

Når du jobber på en Chromebook bruker du som oftest Google-appene Gmail, Google Disk og Google Docs – supplert av de andre favorittappene dine som du kan laste ned fra Google Play Butikk.

Du trenger derfor en Google-konto for å komme i gang med Chromebooken.

Hvis du ikke har full oversikt over Googles tjenester, kan du lese mer i artikkelen «Kom i gang med Googles kostnadsfrie kontorpakke» her

Hva kan du ikke bruke en Chromebook til?

Svakheten ved en Chromebook er til gjengjeld at du ikke kan installere vanlige pc-programmer på den.

Det populære bildebehandlingsprogrammet Photoshop og avanserte videoredigeringsprogrammer er altfor tunge til å fungere på en Chromebook, og det samme gjelder for mange av de mest populære og krevende dataspillene.

Samtidig er en Chromebook nærmest ubrukelig når du ikke er tilkoblet nettet.

På en Windows-datamaskin er det enkelt å jobbe uten å være på nettet, men på en Chromebook er du helt avhengig av nettleseren, så det er ingen vits i å bruke den uten Wi-Fi.

Er du på farten, kan du enkelt lage en mobil trådløs sone der du bruker telefonens Wi-Fi. Se hvordan her.

HP Chromebook 11-A-NBO400NO er et eksempel på en Chromebook til rundt 3000 kroner.
Chromebook:

HP Chromebook 11-A-NBO400NO er et eksempel på en Chromebook til rundt 3000 kroner.

Hvem produserer Chromebooken?

Selv om det er Google som står bak operativsystemet til Chromebookene, produseres selve maskinen av en rekke andre selskaper som Lenovo, Acer, Samsung, ASUS og HP.

Du kan naturligvis også kjøpe en Chromebook fra Google selv. 

Kan jeg installere Windows på en Chromebook?

Nei. En Chromebook er ikke utviklet til å kjøre Windows, og det vil være i strid med den raske Chromebookens formål å installere Windows på den.

Med det sagt er det ifølge Internett mulig å installere Windows på enkelte Chromebooker, men det krever spesialkunnskap (og en skrutrekker), og det er absolutt ikke noe vi vil anbefale deg å gjøre.

Hvis du ikke kan unnvære Windows, bør du kjøpe noe annet enn en Chromebook. 

Er en Chromebook god nok for meg?

Er du usikker på om du kan «klare deg» med en Chromebook? Start med å lage en liste over alt du gjør på datamaskinen. Skriv også ned de tingene du gjerne vil kunne gjøre.

Hvis alt på listen din kan gjøres i nettleseren eller med en app, er en Chromebook et godt valg for deg.

Hvis behovet ditt er tekstbehandling, regneark, nettbank, strømming av musikk og film, Facebook og den typen ting, kan du altså klare deg med en Chromebook. Men hvis du har behov for å redigere timevis med videoopptak eller spille avanserte dataspill, vil nok en Chromebook komme til kort.

Hvilken Chromebook bør jeg kjøpe?

Hvis valget ditt har falt på en Chromebook, bør du vurdere hvor mye penger du vil bruke på den og hvilke andre funksjoner du vil ha.

Skal Chromebooken ha en berøringsskjerm? Skal skjermen kunne vris? Eller skal det være mulig å fjerne skjermen helt?

Vi anbefaler at du leser tester og anmeldelser på nettet for å lære mer om ulike muligheter og funksjoner. Deretter bør du dra til butikkene og prøve dem. Det er nemlig bare slik du kan vurdere om det er riktig modell for deg. 

Test av Chromebook

Chromebooken er etter hvert blitt svært populær, og derfor tester vi naturligvis jevnlig Chromebooker her i Komputer for alle.

De elegante, lette og funksjonelle datamaskinene scorer ofte ganske høyt i testene våre. Spesielt fordi du vanligvis får mye for pengene når du kjøper en Chromebook.

Du kan lese testen vår av Chromebooker i Testsonen her. Du trenger bare skrive inn Chromebook i søkefeltet øverst. 

Hva koster en Chromebook?

Chromebookene er som regel rimeligere enn en Windows-pc og kan fås helt ned til rundt 1500 kroner.

De siste årene er det imidlertid kommet langt mer avanserte Chromebooker, slik som Lenovo Ideapad Flex 5i, som vi nylig testet i Komputer for alles Testsone. Den koster cirka 6500 kroner.

Vi har testet Chromebooker i alle prisklasser i Komputer for alle.

Lær mer om Chromebooker

Hvis det er flere ting du gjerne vil vite om Chromebooker, får du sikkert svar i den store veiledningen vår til pc-typen i Fordelssonen.

> Les artikkelen «Er en Chromebook noe for deg?» her

Kanskje du er interessert i...