Brettbar PC
Brettbar PC

Lenovos ThinkPad X1 Fold kan brettes på midten, men hva skal vi bruke den til?

© Lenovo

Fremtidens teknologi: Brettbare PC-er

Bærbare PC-er kan i fremtiden brettes til halv størrelse. Det høres ut som en smart idé, men hva skal teknologien brukes til? Lenovo, som står bak verdens første brettbare PC, svarer på det her.

11. mai 2021 av Martin Lorentsen

I sin tid var en bærbar PC banebrytende fordi den enkelt kunne klappes sammen og bæres med seg. 

Etter hvert som årene har gått, har PC-ene blitt mindre og lettere, men en bærbar PC tar fortsatt opp en del plass hvis du trenger en skjerm som er større enn et nettbrett.

For de fleste av oss er det enkelt å klappe sammen en 14 tommer bærbar PC og putte den i vesken når vi skal ut en tur. Vanligvis veier den mellom 1 og 2 kilo og er relativt lett å få plass til.

Men mye tyder på at verdens teknologiprodusenter vil gjøre bærbare PC-er enda enklere å bære med seg.

De siste årene har produsentene kastet seg over brettbar teknologi, hvor du kan brette et produkt sammen og dermed gjøre det mindre – samtidig som du har en stor skjerm. Og den teknologien gjelder også for PC-er.

LES OGSÅ: Store endringer for Windows 10

Brettbar PC
Brettbar PC

Det finnes flere måter å skrive på en brettbar PC på. Du kan f.eks. bruke tastaturet på skjermen, en penn eller et eksternt tastatur.

© Lenovo

Brettbar PC: Dette kan du bruke den til

Det kan virke unødvendig å skulle brette en allerede liten og smart bærbar PC, men dette er ikke nødvendigvis tilfelle.

Verdens første brettbare PC er Lenovos ThinkPad X1 Fold, og hvis du spør Morten Karlsrud, Lenovos administrerende direktør for de nordiske landene, er det en veldig god grunn til at vi skal bruke brettbare PC-er.

«Koronakrisen har ført til at vi jobber på mer utradisjonelle steder, som for eksempel på hytta», sier Morten Karlsrud og utdyper:

«I fremtiden vil vi alltid være koblet til Internett, og det må være enkelt for oss å ta med oss PC-en, enten vi skal på ferie eller jobbe et annet sted. Det er mer praktisk med en PC som kan brettes til halv størrelse», forteller Morten Karlsrud, administrerende direktør for Norden og Baltikum i Lenovo.

Er du glad i å lese e-bøker, kan en brettbar PC kanskje være noe for deg? De kan nemlig brettes, slik at de til forveksling ligner en vanlig bok av papir. 

LES OGSÅ: Brettbar PC fra Lenovo

I videoen nedenfor kan du få mer informasjon om hvordan Lenovos brettbare PC-er fungerer.

Godt i gang med brettbare smarttelefoner

Brettbar teknologi, som vi ser i ThinkPad X1 Fold, har vi allerede sett på smarttelefoner.

Samsung har for eksempel lansert smarttelefonen Galaxy Fold. Det har imidlertid ikke vært problemfritt.

Smarttelefonen, som kan åpnes som en bok, hadde blant annet problemer med støv som trengte inn i den, og telefonen måtte derfor tilbakekalles.

Samsung Galaxy Fold brettbar smarttelefon
Brettbar smarttelefon

Samsung Galaxy Fold er Samsungs første smarttelefon med brettbar skjerm. Brettet sammen fungerer Galaxy Fold som en vanlig mobiltelefon, men hvis du bretter den ut, får du et lite nettbrett.

© Samsung


Da smarttelefonen ble lansert for annen gang, var problemene løst, men Samsungs Galaxy Fold er relativt dyr. 

Du må nok regne med å betale nærmere 20 000 kroner for den.

Dyr, brettbar teknologi

Brettbar teknologi er tilsynelatende en dyr fornøyelse. For i likhet med Samsung Galaxy Fold, koster også Lenovos bærbare PC mye penger.

Lenovos brettbare PC ThinkPad X1 Fold, som det har tatt fire år å utvikle, koster i skrivende stund minst 31 600 kroner.

Brettbare PC-er – og smarttelefoner – er kanskje ikke for alle ennå, men ifølge Morten Karlsrud, administrerende direktør for de nordiske og baltiske landene i Lenovo, vil teknologien bli mer utbredt også blant vanlige forbrukere i nær fremtid.

«Jeg tror at dette er fremtidens teknologi, og at den vil bli mer vanlig bare om to-tre år», sier Morten Karlsrud.

ThinkPad X1 Fold er ikke den eneste brettbare enheten Lenovo har på markedet. Lenovos datterselskap Motorola har nemlig utviklet den brettbare smarttelefonen Motorola Razr 5G. Den er imidlertid også relativt dyr, du må ut med mellom 14 000 og 15 000 kroner for den.

LES OGSÅ: Samsung trekker tilbake sin brettbare smarttelefon

Kanskje du er interessert i...