De nye datamaskinene fra ASUS med innebygd 3D-skjerm er antakelig mest interessante for grafikere og 3D-designere, men kan også brukes til å se 3D-filmer.
3D-skjerm:

De nye datamaskinene fra ASUS med innebygd 3D-skjerm er antakelig mest interessante for grafikere og 3D-designere, men kan også brukes til å se 3D-filmer.

Se 3D på skjermen uten briller

ASUS er klar med nye bærbare pc-er med innebygd 3D-skjerm. Det smarte med de nye skjermene er at du kan se 3D-innhold uten å måtte bruke spesialbriller.

18. januar 2023 av Henning Dadkhah Rasmussen

Vi var nok mange som trodde at skjermer og tv-er med 3D var et for lengst avsluttet kapittel.

Teknologien var det store salgsargumentet for tv-er for 10–15 år siden, men salgstallene fulgte aldri helt med, og siden den gang har det vært ganske stille rundt 3D-skjermene.

Ideen er imidlertid ikke skrinlagt. Det har ASUS nettopp bevist på årets CES-messe i Las Vegas, der årets kommende produkter presenteres.

Her har selskapet presentert to nye bærbare pc-er med innebygde 3D-skjermer.

3D-brillene var plagsomme

En av grunnene til at 3D-skjermer og tv-er aldri fikk det store gjennombruddet, var at teknologien bare fungerte når du tok på deg spesielle stereoskopiske briller der lameller vinklet synsfeltet slik at du så én rad piksler på det ene øyet og en annen rad på det andre.

Det ga en følelse av dybde som på enkelte områder var overbevisende nok, men brillene ødela imidlertid litt for denne gleden.

Med de nye bærbare pc-ene med 3D-skjermer fra ASUS trenger du ikke bruke briller for å få glede av 3D-effekten.

> Les også: Dra på en digital 3D-tidsreise i Google Earth

OLED 3D uten irriterende briller

Den nye generasjonen 3D-skjermer kalles autostereoskopisk 3D, og ble først allment kjent i spillkonsollen Nintendo 3DS. 

I stedet for å plassere briller utstyrt med lameller foran øynene dine, fungerer de nye skjermene slik at de genererer to sett med piksler som representerer motivet sett fra to vinkler. 

> Les også: Se alle verdens dyr i 3D på telefonen

Bildet sendes deretter til hvert øye ved hjelp av spesielle linser som er innebygd i skjermen, og når du ser på skjermen, lurer hjernen din deg til å se dybden på en flat skjerm.

Ulempen med den nye 3D-teknologien er imidlertid at 3D-effekten bare fungerer når du ser på skjermen i en helt bestemt vinkel. 

Problemet løses av øyesporingsteknologi som justerer linsene etter hvor øynene dine ser, men du kan for eksempel ikke sitte og se inn fra siden av skjermen og forvente samme 3D-effekt.

ASUS står også bak en av de beste mobiltelefonene akkurat nå. Se våre tre favorittmobiler her

Med denne nye pc-en får du 3D-skjerm, 8 TB SSD og 64 GB RAM.
ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604):

Med denne nye pc-en får du 3D-skjerm, 8 TB SSD og 64 GB RAM. Det finnes også et spesielt hjul som kan programmeres for spesifikke funksjoner i de fleste programmer. 

Dette kan du bruke 3D-pc-ene til

3D-skjermene kan brukes til det du brukte 3D-tv-er til for ti år siden – altså til å se imponerende 3D-filmer. Men de kan også brukes til mye annet.

I dag jobber mange med 3D-modeller og 3D-utskrifter, og her vil skjermene være et fantastisk hjelpemiddel som gjør det mulig å rotere tegningene med dybde slik at det ser ut som om de kommer ut av skjermen.

Når du kjøper en av de nye 3D-datamaskinene, følger det med programvare fra ASUS som gjør det enkelt å spille av 3D-filmer eller se 3D-tegninger på skjermen. 

Her vil du også kunne finne materiale og få tips om flere bruksområder for 3D-teknologien.

> Les også: Lag en 3D-plantegning av hjemmet ditt direkte på pc-en

Med den medfølgende programvaren kan du utnytte 3D-effekten fullt ut, for eksempel til å se på 3D-filmer eller jobbe med 3D-tegninger.
ASUS Spatial Vision Hub:

Med den medfølgende programvaren kan du utnytte 3D-effekten fullt ut, for eksempel til å se på 3D-filmer eller jobbe med 3D-tegninger.

Kommer i salg senere i år

ASUS har presentert to nye bærbare pc-er med OLED 3D-skjermer på CES-messa:

Vivobook Pro 16X 3D OLED (K6604)

ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604)

Begge datamaskinene skal komme i butikkene i andre kvartal i år, men prisen er ennå ikke avslørt av ASUS.

I videoen nedenfor kan du se en kort presentasjon av teknologien.

Kanskje du er interessert i...