Toshiba slutter å produsere pc-er.
Toshiba

Legendarisk japansk selskap slutter å produsere pc-er.

© Shutterstock

Toshiba: Legendarisk elektronikkselskap legger ned pc-produksjon

Etter 35 år slutter det japanske selskapet Toshiba å produserer bærbare pc-er. Toshiba var en av verdens største pc-produsenter. Her får du den korte versjonen av selskapets historie.

17. august 2020 av Martin Lorentsen

Du kjenner sikkert til Toshibas bærbare pc-er. Kanskje har du hatt en selv.

Bærbare pc-er har vært en av bærebjelkene Toshiba-porteføljen, men nå er det slutt.

Det japanske selskapet har nemlig solgt sin siste andel i pc-selskapet Dynabook.

Slutten på en æra for Toshiba

I 2018 solgte Toshiba størsteparten, hele 80,1 prosent, av pc-produksjonen til konkurrentene fra Sharp, som døpte om Toshibas pc-avdeling til Dynabook.

Nå har Sharp kjøpt den siste andelen fra Toshiba, og dermed har Toshiba produsert sin siste bærbare pc.

Det betyr slutten på en flere tiår lang æra for Toshiba som en av verdens største pc-produsenter. Det hele startet imidlertid i 1875 med produksjon av utstyr til telegrafer.

LES OGSÅ: Hils på en gammel kjenning

Fra telegrafer til torpedoer

Toshiba startet med selskapet Tanaka Seisakusho, som ble grunnlagt av den japanske ingeniøren Tanaka Hisashige i 1875. Den gangen produserte selskapet, med hovedkontor i Tokyo, hovedsakelig utstyr til telegrafer og andre små teknologiske dingser.

I 1881 døde Tanaka Hisashige. I perioden før det skjedde produserte selskapet også torpedoer og miner på oppdrag for den japanske marinen. 

Rundt denne tiden utviklet den japanske professoren Ichisuke Fujioka Japans første lysbuelampe, som førte til at han grunnla selskapet Hakunetsu-sha.

De to Tokyo-baserte selskapene vokste seg stadig større og dominerte eletronikkmarkedet i Japan, men på 1930-tallet stoppet den japanske regjeringen all produksjon av elektronikk til hjemmebruk. Råmaterialene skulle i stedet gå til krigsmateriell.

Som følge av dette fusjonerte de to selskapene i 1939, men Toshiba-navnet kom først i 1978.

LES OGSÅ: MP3 fyller 25 år – se historien

Toshibas første bærbare pc

Toshiba er ansett som de første til å masseprodusere bærbare pc-er. Det startet i 1985 med modellen T1100. Den hadde ikke harddisk og brukte bare floppydisker.

Pc-en hadde 256 kilobit minne, noe som tilsvarer 0,000156 gigabyte. Den veide hele 4,1 kilo, men det spilte ikke så stor rolle – Toshibas T1100-pc var en pioner.

Det var ikke mange som hadde råd til en bærbar pc den gangen, men selv om maskinen kostet svimlende 2000 dollar, ble det solgt 10 000 av dem på ett år.

Det banet veien for de kommende T1000 og T1200-modellene, som for alvor gjorde verden klar for batteridrevne pc-er som kunne klappes samme og legges i en veske.

LES OGSÅ: Japan bygger verdens raskeste superdatamaskin

T1100
T1100

Toshibas første bærbare pc fra 1985.

© Wikipedia

Harddisker og varmepumper

Selv om Toshiba har produsert sin siste bærbare pc, betyr ikke det at selskapet legger ned.

Den legendariske teknologigiganten fokuserer i dag på å levere forskjellige former for dataløsninger til andre selskaper og selger blant annet harddisker.

Blant mye annet produserer Toshiba også  kjernekraftverk og varmepumper. De utvikler dessuten bærekraftig infrastruktur, og selskapet er naturligvis også en del av kampen mot koronaviruset.

LES OGSÅ: Den beskjedne, men svært nyttige minnepinnen

Toshiba T1200
Toshiba T1200

To år etter den første bærbare pc-en lanserte Toshiba T1200 med 1 MN RAM og 20 MB harddisk. Den veide 4,1 kilo. 

© Wikipedia

Kanskje du er interessert i...