Unngå å bli frustrert
Unngå å bli frustrert:

Du kan fort gå på en smell hvis du sletter viktige systemfiler slik at pc-en plutselig ikke virker som den skal.

© Shutterstock

Slett aldri disse filene og mappene

Det kan være fristende å slette de største filene på pc-ens harddisk for å frigjøre lagringsplass, men det er langt fra alle filer du bør slette.

26. juli 2022 av Martin Lorentsen

En overfylt harddisk kan være irriterende. For det første kan det være vanskelig å finne akkurat den filen du trenger, og for det andre kan en full harddisk skade datamaskinens ytelse.

Derfor anbefaler vi på Komputer for alle at du med jevne mellomrom rydder opp på pc-en. Det kan du gjøre med ett eller flere av våre oppryddingsprogrammer i Fordelssonen, eller du kan gjøre det manuelt.

Hvis du velger å slette filer på egen hånd, kan det være nærliggende å tro at det er best for pc-en å slette filene som opptar mest plass. Det er absolutt ikke tilfellet, for enkelte filer og mapper på pc-en bør aldri slettes.

LES OGSÅ: Genialt triks for å endre navn på filer

Hold deg unna systemfilene

Hvis en viktig systemfil eller systemmappe i Windows blir slettet, kan det føre til at pc-en ikke fungerer som den skal. Derfor bør du unngå å slette dem. 

Det dreier seg om følgende mapper:

«Programfiler», «Programfiler (x86)», «Windows», «Brukere» og «Dokumenter».

Dessuten må du unngå å slette filer som ender på .sys eller .dll, med mindre du vet nøyaktig hva filene gjør.

En god tommelfingerregel når du sletter filer er bare å slette filer som du vet at du kan unnvære. Det kan f.eks. være filer du selv har opprettet, som Word-dokumenter eller bilder.

LES OGSÅ: Nytt og farlig utpressingsvirus sletter alt på pc-en

Få hjelp til å finne de store filene

Det kan være en vanskelig oppgave å finne frem til de store filene på pc-en som trygt kan slettes. Det kan utvikle seg til en omfattende oppgave å rydde opp, spesielt hvis harddisken er full av filer.

I Fordelssonen er det heldigvis hjelp å få. For med programmet Glary Disk Explorer kan du enkelt identifisere hvor på harddisken de store filene og mappene skjuler seg.

Programmet viser til og med hvilken filtype det er, slik at du er sikker på at du ikke sletter viktige systemfiler. Glary Disk Explorer kan du som abonnent på Komputer for alle laste ned kostnadsfritt fra Fordelssonen.

> Klikk her for å laste ned programmet og lese vår tilhørende programveiledning

Kanskje du er interessert i...