Løsepengevirus er et stort problem for både bedrifter og privatpersoner. I et angrep med løsepengevirus får nemlig hackere tilgang til datamaskinen og kan dermed kryptere dataene dine, for eksempel dokumenter, bilder og filer.
Dermed kan du ikke lenger åpne filene, og hackerne krever deretter løsepenger for å låse opp filene igjen.
LES OGSÅ: Løsepengevirus-bakmenn kommer tilbake etter mer penger
Og selv om du betaler løsepengene, er det ingen garanti for at hackerne faktisk låser opp filene. Du kan i stedet risikere å bli møtt med et nytt krav om enda mer løsepenger.
Nytt løsepengevirus går ett skritt videre
Men nå er det oppdaget et nytt og enda farligere løsepengevirus. Det har fått navnet LokiLocker og nøyer seg ikke bare med å kryptere filene dine.
LES OGSÅ: Vær forsiktig med å klikke: Edge-oppdatering er skjult løsepengevirus
LokiLocker kan også slette alt på pc-en og dermed gjøre den helt ubrukelig. Det nye LokiLocker-viruset er oppdaget av Blackberrys sikkerhetsavdeling og er beskrevet i detalj her.
Muligheten til å slette alt på datamaskinen kalles en «wiper»-funksjon og brukes av hackerne som et ekstra pressmiddel til å få ofrene til å betale løsesummen.
Spres som en trojansk hest
Ifølge Blackberry er LokiLocker-programvaren så langt blitt spredt ved hjelp av såkalt «credential stuffing». Her samler hackerne store mengder brukernavn, e-postmeldinger og passord som tidligere er lekket.
LES OGSÅ: Løsepengevirus-bakmenn krever absurde løsepengebeløp
Deretter bruker de en datamaskin til å prøve å logge på brukernes e-postkontoer, ettersom mange brukere har samme passord flere steder.
LES OGSÅ: Slik sjekker du enkelt om kontoen din er hacket
På denne måten kan de føre programvaren inn i ofrenes e-postsystemer eller for eksempel Google Disk, og der kan de kamuflere skadevaren, som ofrene deretter vil installere på datamaskinene sine.
Slik unngår du å bli infisert
Det er derfor svært viktig at du er kritisk og oppmerksom når du mottar mistenkelige e-postmeldinger, kalenderinvitasjoner, tilbud i innboksen eller merkelige venneforespørsler på Facebook.
LES OGSÅ: Løsepengevirus: Kan du unngå et angrep?
Derfor bør du også bare åpne og installere programmer på datamaskinen som kommer fra steder du stoler på. I tillegg bør du sikre datamaskinen best mulig hvis du skulle bli lurt og datamaskinen blir infisert med skadevare.
LES OGSÅ: Den beste pc-sikkerheten akkurat nå
Vi anbefaler Komputer for alles sikkerhetspakke. Det er en tilpasset og oppdatert pakke med de beste sikkerhetsprogrammene som redaksjonens medarbeidere har testet og selv bruker, og som beskytter datamaskinen og dataene dine.