Et eksternt kamera er som regel mye bedre enn det som sitter i den bærebare pc-en.
Webcam

Et eksternt kamera er som regel mye bedre enn det som sitter i den bærebare pc-en.

Test av webkameraer

Selv om det står Full HD på siden av kameraet, er dette absolutt ikke en garanti for høy bildekvalitet eller jevne bevegelser i opptaket. Les testen og finn ut hvilket luksuskamera som gir den beste kvaliteten på videosamtalene.

3. mars 2021 av Morten Skeldal Østergaard

De aller fleste bærbare pc-er leveres med et innebygd kamera som sitter i rammen over skjermen. Hvis du ikke allerede har et kamera i maskinen, får du dem kastet etter deg for noen få hundrelapper i den nærmeste pc-butikken. 

Du bør imidlertid droppe de innebygde og billigste typene. 

Hvis du vil ha opptak i høy oppløsning med god bildekvalitet og jevne bevegelser, må du investere litt mer i et kamera som kan gjøre opptak i minst Full HD, altså 1920 x 1080 piksler. 

Det er også stor forskjell på bildekvaliteten mellom ulike Full HD-kameraer. Det oppdaget vi da vi nylige testet nettkameraer i bladet Komputer for alle.

Korona øker etterspørselen

Nettkameraer fikk et voldsomt oppsving i 2020. Trenden fortsetter i 2021, ettersom folk over store deler av verden fortsatt tilbringer mesteparten av tiden hjemme.

Hjemmekontor og videosamtaler med famile og venner har økt etterspørselen etter gode kameraer til nettmøter og videosamtaler.

På vårparten 2020 eksploderte etterspørselen etter nettkameraer, og de ble nærmest revet ut av butikkhyllene.

Stor test av kameraer

I Komputer for alle nummer 5, 2021 tester vi seks eksterne kameraer i forskjellige prisklasser og ditto kvalitet.

Vi bestemte oss for å finne det beste kameraet og undersøke om det, til tross for ustabile priser, finnes noen virkelig gode tilbud der ute.

Dermed oppdaget vi også hvor elendig det innebygde kameraet i de fleste bærbare maskiner faktisk er. Vi opplevde nemlig en forbløffende bedring i bildekvaliteten når vi koblet et rendyrket nettkamera til maskinen, og det gjaldt også rimelige modeller. 

> Les også: Slik deltar du i et videomøte på nettet

Logg på Windows 10 med ansiktsgjenkjenning

På den stasjonære pc-en lærte vi også å sette pris på Windows Hello. Det er den funksjonen i Windows 10 som gjør det mulig å logge på maskinen ved bare å vise ansiktet for kameraet. 

Når man først har blitt vant til det, virker det unødvendig knotete å skulle skrive et meterlangt passord i en tekstboks for å komme i gang med å bruke maskinen.

Det billigste kameraet i testen koster 349 kroner. For det dyreste må du med  2289 kroner, men for den prisen får du også bildekvalitet i 4K-oppløsning og alle tenkelige funksjoner.

> Se den store testen i Fordelssonen

> Les også: 3 smarte ting du kan bruke nettkameraet til

Kanskje du er interessert i...