Digitalt ettermæle – hva skjer med dataene min når jeg dør?

Hvis du har alle bildene dine i Google Bilder, bør du tenke over hva som skal skje med dem den dagen du ikke lenger er her.

© ymgerman / Shutterstock.com

Hva skal skje med Google-kontoen din når du dør?

De fleste har tenkt gjennom hva som skal skje med eiendelene sine når de en gang forlater dette stedet. Men mange glemmer at de også etterlater seg en digital arv.

25. juni 2019 av Niklas Ernst


Dette er forhåpentligvis ikke noe vi går og tenker på hver dag. Men én dag er vi ikke her lenger, og noen må ta hånd om alle tingene vi etterlater oss.

Har du tenkt over alle de digitale avtrykkene du også setter? For eksempel via Google-kontoen. 

Alle epostene, dokumentene, filene og bildene dine. 

Slett eller gi andre tilgang etter din død

Du kan forberede deg og velge at andre skal få tilgang til kontoen din når du ikke er her lenger. Det kan være smart hvis du har bilder og viktige dokumenter i Google Bilder eller på Google-kontoen som du vil at pårørende skal få tilgang til.

Du kan også velge at Google skal slette kontoen hvis den har vært inaktiv i en definert periode, for eksempel seks måneder.

Samme hva du velger, er det smart å sikre Google-kontoen din før det er for sent. Både for dine pårørende og deg selv.

Her viser vi hvordan du sikrer Google-kontoen.

> Les mer om Google her – tips, triks og nyheter 

Lag en plan for Google-kontoen din

Klikk på denne koblingen å gå til kontoinnstillingene dine (hvis du ikke er logget inn på Google-kontoen, blir du bedt om å gjøre det).

  1. Klikk på Data og personlig tilpasning på venstre side.
  2. Bla nedover og velg Lag en plan for kontoen din som du finner under Last ned, slett eller lag en plan for dataene dine.
  3. Klikk på Start og følg de forskellige trinnene. 
  4. Velg nå hvor lenge Google-kontoen ikke skal ha vært i bruk før den settes som inaktiv, for eksempel seks måneder.
  5. Sjekk at telefonnummeret og epostadressen er korrekt, slik at Google kan få tak i deg før de eventuelt setter kontoen som inaktiv.
  6. Klikk på Neste og tast inn epostadresse og navn på den eller de personene du eventuelt vil at skal få tilgang til kontoen din når den inaktiveres.
  7. Klikk på Neste igjen, og velg deretter om kontoen skal slettes eller være passiv etter at den er satt som inaktiv. 
  8. Velg Gå gjennom planen og klikk på Bekreft planen hvis det ser riktig ut. 

> Har du tenkt gjennom hva som skal skje med Facebook-kontoen din når du dør? Her viser vi deg hva du bør gjøre.

Kanskje du er interessert i...